Năstase insistă să conducă un guvern minoritar: „Decizia Înaltei Curți este predictibilă”

Anticipând decizia Curții Constituționale, care examinează marți sesizare PSRM cu privire la desemnarea repetată a Nataliei Gavriliță la funcția de prim-ministru, liderul Platformei DA, Andrei Năstase, estimează că aceasta este „predictibilă”, scrie gazetadechisinau.md.

Năstase exclude orice pact cu deputații Partidului „Șor”, dar lasă să se înțeleagă că mizează pe disponibilitatea unor socialiști, după modelul din 2019, când Guvernul Sandu a fost învestit inclusiv cu voturile PSRM.

„Să nu admitem un Guvern creat de majoritatea PSRM-Șor, să nu admitem aprofundarea acestui haos în care ne aflăm și să nu admitem un blocaj spre care deja ne îndreptăm. Noi am propus partenerilor noștri din PAS această alternativă, o asumare a guvernării de către Platforma DA în baza unui dialog pe care să-l avem cu partidele proeuropene, întâi de toate. Dacă nu ne iese cu un guvern minoritar, să mergem la anticipate”, declară Năstase.

Pe 11 februarie, atunci când, concomitent, a căzut prima tentativă de învestire a unui guvern condus de Natalia Gavriliță, a fost formată majoritatea „PSRM-Șor-Pentru Moldova” și propusă candidatura Marianei Durleșteanu la funcția de premier, președinta Maia Sandu a ignorat propunerea Platformei DA de a-l desemna pe Andrei Năstase.

Decizia șefei statului de a o desemna repetat pe Gavriliță a fost contestată la Curtea Constituțională de PSRM, care susține că ea nu era în drept să refuze propunerea unei majorități „formalizate” în Parlament. Săptămâna trecută, Curtea a respins cererea socialiștilor de suspendare a decretului Maiei Sandu.

Comments (0)
Add Comment