NATO: „Trebuie să fim realiști. Războiul poate dura luni sau chiar ani”

Miniștrii de externe ai țărilor NATO s-au reunit la sediul organizației pentru a discuta despre acordarea asistenței militare Ucrainei. Ei au fost îndemnați să facă acest lucru după rapoartele despre uciderea de către soldații ruși a locuitorilor din Bucha și din alte orașe din apropierea Kievului. NATO așteaptă retragerea forțelor de invazie din nordul Ucrainei, regruparea și redistribuirea acestora pentru o ofensivă majoră în Est.

(Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO)

„Trebuie să fim realiști și să ne dăm seama că toate acestea pot dura multe luni și chiar ani. Prin urmare, trebuie să fim, de asemenea, pregătiți pentru măsuri pe termen lung care să sprijine Ucraina, să întărim sancțiunile împotriva agresorului și să ne întărim apărarea.”

Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei s-a alăturat întâlnirii de la Bruxelles. Dmitri Kuleba a spus că intenționează să ceară NATO să furnizeze toate armele necesare, în special avioane și vehicule blindate. Se așteaptă ca Aliații să decidă să ofere armatei ucrainene mai multe arme antitanc, sisteme de apărare aeriană și alte echipamente, pe lângă asistența umanitară și financiară sporită.

NATO nu intenționează să își trimită trupele și aeronavele în Ucraina, pentru a evita o ciocnire directă cu Rusia.

Miniștrii de externe vor discuta, de asemenea, despre asistența acordată partenerilor NATO, Georgia și Bosnia. Alianța va încerca să-i facă mai puțin vulnerabili la amenințările din partea Federației Ruse.

Comments (0)
Add Comment