Nemerenco: „Pandemia COVID-19 rămâne un adevărat pericol pentru Moldova”

Pandemia COVID-19 rămâne un adevărat pericol pentru Moldova, chiar dacă cifrele înregistrate în ultimele săptămâni au dat o oarecare rază de speranță. Avertizarea a fost făcut astăzi, într-o ieșire la presă, de către Ala Nemerenco, care, în contextul apariției unui nou val de coronavirus, a anunțat că autoritățile au pregătit trei scenarii de acțiune în dependență de cod.

(Ala Nemerenco, ministrul Sănătății)

„În valul din toamnă, pe apogeu, am avut reactivate în total 4.200 de paturi și am folosit maxim 3.900, în cele mai grele zile. Acum am pregătit un plan foarte concret pentru trei scenarii care va include treptat spitalele, diferite departamente în spitale în dependență de cod. La momentul de față suntem încă în Cod Galben, adică avem un scenariu de pregătire și alte două pentru Codul Portocaliu sau Roșu.”

Astfel, în cazul în care Moldova va reintra în Cod Roșu, pe întreg teritoriul țării vor fi activate 4.625 de paturi pentru pacienții COVID, a mai precizat ministrul.

(Ala Nemerenco, ministrul Sănătății)

„În Cod Roșu vom mai include suplimentar încă 2.000 de paturi, care sunt pregătite, cu un total de 4.625 de paturi, inclusiv din ele – 412 pentru terapie intensivă. Dar pentru o situație care ar putea escalada și pune o presiune mare pentru sistemul spitalicesc vă informez că avem un fond de paturi în sistem suficient.”

Totodată, în cadrul aceleiași ieșiri la presă, Ala Nemerenco s-a expus și pe tema medicamentelor care urmează să fie folosite anti-COVID-19.

(Ala Nemerenco, ministrul Sănătății)

„Vă informăm că medicamentul Molnuperavir este în procedura de înregistrare la Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, după care va urma includerea prețului și introducerea lor în lista medicamentelor compensate. Privitor la Taxofit de la Pfizer va fi achiziționat pentru pacienții spitalizați.”

Ieri pe întreg teritoriul țării a fost înregistrat un prim anti-record al îmbolnăvirilor cu COVID-19 în 2022, și anume – 1.139, cifră care nu a mai fost atinsă din noiembrie 2021. De asemenea, alte 17 persoane și-au pierdut viața din cauza complicațiilor provocate de pandemia de coronavirus.

Comments (0)
Add Comment