Și ministrul Afacerilor Externe de la Chișinău, Nicu Popescu cheamă la calm populația. În cadrul unei emisiuni de la Moldova 1, oficialul a declarat că la această etapă nu există riscuri militare la adresa țării noastră.
Principalele riscuri care planează acum asupra stabilității Moldovei sunt cele de ordin hibrid, a adăugat vicepremierul.
„La această etapă, noi nu ne simțim militar se datorează faptului că Ucraina, ca țară, armata ucraineană, societatea ucraineană are capacitatea să mențină linia frontului, să mențină armata rusă, relativ, departe de frontiera noastră. La această etapă, principalele riscuri sunt de ordin hibrid, intern, atacuri cibernetice, alerte cu bombă, protestatari plătiți, lucru comun între autoritățile din Federația Rusă și acești oligarhi care au jefuit populația noastră”, a spus Nicu Popescu.
De asemenea, Nicu Popescu a reiterat că Moldova cere oficial Rusiei retragerea trupelor de pe teritoriul său și insistă pe reglementarea pașnică a conflictului transnistrean.
„Noi în continuare insistăm pe reglementarea pașnică a conflictului transnistrean și pe retragerea ordonată, necondiționată și imediată a trupelor ruse, dar, din nou, vreau să accentuez că integrarea în UE și retragerea trupelor ruse vor fi realizate exclusiv prin metode pașnice”, a mai adăugat Nicu Popescu.
Zilele trecute, în cadrul vizitei pe care a întreprins-o la București, prim-ministrul, Dorin Recean s-a arătat convins că Rusia nu poate ajunge militar în Moldova, dând, totodată, asigurări că, în prezent, nu există un pericol de escaladare în țara noastră.