Noi modificări la Codul Contravențional

Codul contravențional al Moldovei va fi modificat și completat cu prevederi noi. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat în ședința de astăzi a Guvernului.

Printre cele mai importante modificări este propunerea de a extinde intervalul de timp în care nu se permit lucrările de reconstrucţie, însoţite de zgomot, în blocurile locative. Astfel, dacă până acum lucrările de reparație erau interzise de la ora 18:00 până la 08:00, conform noilor prevederi, acestea vor fi interzise și duminică.

De asemenea, ar urma să achite amenzi maxime de 1.500 de lei și persoanele care vor simula o dizabilitate fizică sau psihică, apelând la mila publicului.

La fel, având în vedere numărul tot mai mare de procese contravenționale aflate pe rolul instanțelor de judecată și termenul restrâns de examinare existent în prezent, se propune extinderea termenului maxim de examinare de la 30 de zile la două luni.

Proiectul mai propune și ajustarea prevederilor ce țin de posibilitatea achitării în jumătate a amenzii stabilite, dacă persoana o plătește în cel mult trei zile de la data aducerii la cunoștință a deciziei de aplicare a sancțiunii contravenționale.

Pentru a deveni Lege, Proiectul respectiv trebuie să fie examinat și aprobat de către Parlament.

Comments (0)
Add Comment