Numărul satelor din Republica Moldova, aflate în prag de dispariție, este într-o creștere constantă

Numărul satelor din Republica Moldova, aflate în prag de dispariție, este într-o creștere constantă. Datele neoficiale arată că în 98 de sate din țara au rămas să trăiască mai puțin de 100 de oameni. O astfel de localitate este și satul Lazo din raionul Ștefan-Vodă, transmite Studio-L

„- Tot Ștefan Vodă duce autobuzul. Nu avem aici școală. – Dar grădiniță? – Tot nu. – Dar magazine? – Este un magazin aici. Singur îl ține proprietarul. Greu, foarte greu, iată, să mă duc la spital nu pot. Transportul aici nu merge. Este greu. – Câți oameni în general sunt în satul acesta? – Nici 20 matincă. Unul tânăr are vreo trei copii, dar așa tineretul tot s-a dus.”

„Grădiniță nu-i. Noi doar existăm.”

Următorul sat după Lazo este Alava. Oficial, în documente, satul este viu. Ultimul recensământ arată că aici sunt înregistrați 381 de locuitori. În realitate, toți s-au împrăștiat.

„-Mulți oameni vin, în general, la magazine? – Așa, 50 la 50. – Dar este grădiniță, liceu? – Grădiniță doar. – Dar școală, gimnaziu? – Nu-i. Totul îi la Ștefan-Vodă.”

Potrivit expertului Veaceslav Ioniță, de la independență încoace, de pe malul drept al Republicii Moldova au plecat 26 la sută din populație, adică fiecare a patra persoană, iar din regiunea transnistreană – aproape 33 la sută, adică o persoană din trei. În total – 1,5 milioane de persoane.

demografiedisparițiesate
Comments (0)
Add Comment