ALINA TURTUREANU, profesoară: „Luni a fost negativ și l-am prezentat la instituție. Acesta este testul de marți, care indică că sunt pozitivă. Iată testul de miercuri – negativ. Joi – negativ. Vineri – pozitiv. Aici este testul de sâmbătă, am primit rezultatul pe poștă. E negativ.”
În această situație s-a pomenit Alina Turtureanu, profesoară la un liceu din Chișinău. Săptămâna trecută, luni, a mers la centrul medicul de familie să facă un test rapid, pe care îl fac toate cadrele didactice odată la două săptămâni. Marți a avut nevoie de un test PCR făcut și de o clinică privată pentru a putea merge în România.
ALINA TURTUREANU, profesoară: „Îmi zice că, din păcate, nu pot pleca în România, pentru că testul este pozitiv. Cum așa? Dacă ieri am dat test și era negativ. Mi-au spus că acesta e rezultatul și dacă vreau să merg la un alt centru privat, să fac un test repetat.”
Așa a început epopeea testelor la Covid. Miercuri, Alina Turtureanu a mai dat un test PCR, la un centru privat, care a ieșit negativ. Joi, la policlinică, cu un test rapid, a primit același răspuns. Iar vineri a decis să mai facă un test PCR, pentru a fi sigură, însă din nou – pozitiv. Confuză, femeia a hotărât să meargă și sâmbătă la o clinică privată, unde a primit rezultat negativ. Alina Turtureanu spune că a cheltuit în zadar peste 3000 de lei. Autoritățile de la ANSP i-au spus că trebuie să se autoizoleze.
ALINA TURTUREANU, profesoară: „Doamna zice că eu deja figurez în baza de date ca fiind pozitivă și că testele negative nu au nici o valoare. Cum să nu aibă nici o valoare? Dacă un test negativ îmi permite să lucrez și să-mi întrețin familia? Zice că așa e protocolul.”
Femeia s-a izolat acasă cu toată familia, deși nici ea, nici apropiații ei nu au simptome specifice noului coronavirus.
ALINA TURTUREANU, profesoară: „Nu sunt atât de încrezută în ele. Cum pot ieri să am un rezultat pozitiv, iar azi deja negativ?”
Experții de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică nu au o explicație, deocamdată.
ȘTEFAN GHEORGHIȚĂ, medic epidemiolog, ANSP: „EL trebuie studiat cazul dat. MUSCA Cine, unde, când i-a colectat proba? -Dar reiese că nu putem avea încredere în laboratoarele din țară. -Nu pot să vă spun nimic, nici să confirm, nici să infirm ceva.”
Epidemiologul crede că femeia trebuie să aștepte apariția simptomelor.
ȘTEFAN GHEORGHIȚĂ, medic epidemiolog, ANSP: „Dacă timp de zece zile, în aceste 14 zile, nu acuză simptome care sunt compatibile cu Covid-19, atunci mai face un test și iese din auto-izolare.”