Occidentul respinge rezultatele așa-ziselor referendumuri organizate de ruși

ONU și-a exprimat din nou sprijinul pentru „integritatea teritorială a Ucrainei” în cadrul „graniţelor sale recunoscute”, după ce Rusia anunțat „victoria” la așa-zisele referendumuri organizate în regiunile ocupate din Ucraina. Aceeași poziție a fost exprimată și de China, considerată o aliată a Rusiei. Pe de altă parte, oficialii ucraineni se tem că oamenii din aceste regiuni vor fi mobilizați cu forța în armata rusă.

„Permiteţi-mi să repet că Organizaţia Naţiunilor Unite rămâne pe deplin angajată faţă de suveranitatea, unitatea, independenţa şi integritatea teritorială ale Ucrainei, în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional”, a spus adjunctul secretarului general al ONU pentru afaceri politice Rosemary DiCarlo, la începutul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU.

Cu toate acestea, nu există nicio şansă ca în Consiliul de Securitate, în care Rusia are drept de veto, să se ajungă la o poziţie comună.

„Statele Unite vor pune pe masă o rezoluţie de condamnare a simulacrelor de referendum, prin care fac apel la statele membre să nu recunoască niciun statut modificat al Ucrainei şi cer Rusiei să îşi retragă trupele din Ucraina”, a declarat ambasadorul american la ONU Linda Thomas-Greenfield. În opinia sa, aceste referendumuri riscă să deschidă „o cutie a Pandorei imposibil de închis”.

După invadarea Ucrainei de către Rusia, Adunarea Generală, care reuneşte cele 193 de state membre ale ONU, şi unde niciunul nu are drept de veto, a votat în martie şi aprilie mai multe rezoluţii de condamnare a Moscovei.

Ambasadorul chinez la ONU a cerut marţi în faţa Consiliului de Securitate respectarea „integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor” după referendumurile de anexare din Ucraina.

La rândul său, rușii s-ar pregăti să-i mobilizeze pe ucrainenii din zonele ocupate.

Oficialii ruși „stabilesc condițiile pentru a mobiliza forțat civili ucraineni din zonele ocupate din Uceaina, care ar urma să fie anexate în curând”, arată Institutul pentru Studiile Războiului în cea mai recentă analiză zilnică.

Sursa: Digi24

ReferendumuriRusiaUcraina
Comments (0)
Add Comment