Oleg Serebrian: Nu cred că există riscul ca Ucraina să provoace acțiuni militare în Transnistria

Ucraina își continuă acțiunile militare, în apropierea graniței cu Republica Moldova, pe segmentul regiunii transnistrene. Totuși, acestea sunt defensive și nu ofensive. Declarația îi aparține lui Oleg Serebrian și a fost făcută în cadrul unei emisiuni de la Realitatea, unde oficialul a mai adăugat că săparea tranșeelor la graniță nu reprezintă acțiuni de atac.  

„Faptul că a fost acolo o prezență militară importantă n-a fost niciun secret pentru nimeni, nici pentru noi. Că au loc aceste pregătiri, sunt pregătiri, cum am spus, defensive, pentru că foarte mulți experți militari au avertizat, încă în luna ianuarie, că s-ar putea întâmpla ca în primăvara acestui an să aibă loc o nouă ofensivă de proporții contra Ucrainei și că ea ar putea să aibă lor și dinspre Nordul Ucrainei, nu doar din Sud”, a menționat Oleg Serebrian.

Mai mult, Serebrian se arată sceptic în privința unui potențial atac sub steag fals din regiunea transnistreană care ar provoca Ucraina să atace.

„S-a vorbit în spațiul public, într-adevăr, în spațiul public ca ipoteză ar putea să aibă loc o operațiune sub steag fals. Personal, dacă mă întrebați despre părerea mea, eu nu cred în această ipoteză. Nu cred că există riscul ca Ucraina să provoace acțiuni militare în regiunea transnistreană. Asta este ceea ce am vrut să subliniez”, a mai spus oficialul moldovean.

La sfârșitul lunii februarie, Ucraina și-a reîntărit pozițiile la granița cu Transnistria. Forțele armate ale țării vecine au început să construiască fortificații în apropiere de frontiera cu Moldova, pe segmentul regiunii separatiste, menționând că Kievul trebuie să fie pregătit pentru orice provocări, iar în acest sens granițele Belarusului și Moldovei necesită o atenție sporită.

Oleg SerebrianRăzboiTransnistriaUcraina
Comments (0)
Add Comment