OMS avertizează țările despre noua mutație a Omicron EG5

OMS avertizează că există o creștere cu 80% a cazurilor de COVID-19 în perioada 10 iulie – 6 august, cauzată de noile mutații Omicron EG5, identificată în peste 50 de țări, scrie euronews.

O nouă variantă a Covid-19 pune în alertă Organizația Mondială a Sănătății, care cere țărilor să nu-și slăbească măsurile de supraveghere.

Datele analizate de organismul sanitar arată o creștere cu 80% a cazurilor din 10 iulie până în 6 august față de ultimele 28 de zile, tot datorită noii mutații a lui Omicron, EG5.

„Realizările în toate aspectele de supraveghere, îngrijire clinică, prevenirea infecțiilor, control, tot ceea ce s-a făcut pentru COVID-19 este o investiție în viitor. Așa că dezmembrarea acestor sisteme este o abordare foarte mioapă”, spune Maria Van Kerkhove, MERS /Consultant COV la Organizația Mondială a Sănătății.

OMS monitorizează varianta din iulie. EG5 are efecte similare cu Omicron, dar are o rată de creștere mai mare, ceea ce înseamnă că este mai transmisibilă. Nu ajută la căldura extremă, care în emisfera nordică îi determină pe oameni să fugă în casă pentru a se răcori. „Virusul va profita de acest lucru”, avertizează expertul.

Varianta EG5 a fost detectată în peste 50 de țări. OMS prezice că ar putea deveni dominantă, deși nu există indicații precise cu privire la numărul de infecții sau reinfecții și doar jumătate din țările lumii raportează cazuri în acest moment.

Comments (0)
Add Comment