Până în 2025, Republica Moldova ar putea avea două centrale termoelectrice de cogenerare. Spînu: Licitația a fost lansată

Până în 2025, Republica Moldova va avea două centrale termoelectrice de cogenerare. Anunțul în acest sens a fost făcut de ministru Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, care a ținut să precizeze că licitația pentru proiectarea și construcția centralelor electrice de cogenerare, a fost deja lansată.

Potrivit lui, noile centrale vor fi bazate pe tehnologia flexibilă – motoare cu ardere internă și vor avea o capacitate de 55 MW/h energie electrică și 43 Gcal/h.

Totodată, ministrul comunică că acestea vor înlocui fosta CET-1, care a fost dată în exploatare încă în anul 1951.

„Procedurile de achiziție a serviciilor de proiectare, furnizare, instalare și punere în funcțiune a centralelor au fost lansate de către Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii. Noile centrale eficiente vor avea și instalații fotovoltaice cu o capacitate de 100 kW, contribuind astfel la dezvoltarea surselor de energie regenerabilă din țară”, a adăugat Andrei Spînu.

De asemenea, el a precizat că construcția celor două centrale „vine să susțină independența energetică a Republicii Moldova” și vor fi construite cu sprijinul financiar al World Bank Moldova.

Andrei Spînu
Comments (0)
Add Comment