Parlamentul European cere noi alegeri în Belarus

Parlamentul European nu recunoaște realegerea lui Alexandru Lukașenko la președinție și consideră că alegerile din republică au avut loc „cu încălcări flagrante ale tuturor standardelor internaționale”. Acest lucru este afirmat în rezoluția adoptată de deputați. Parlamentarii solicită ca o nouă alegere a președintelui din Belarus să se desfășoare cât mai curând posibil – sub supraveghere internațională, sub controlul OSCE. Rezoluția vorbește despre sprijinul pentru mișcarea de protest și cereri pentru un transfer pașnic de putere.

Parlamentul European o recunoaște pe Svetlana Tikhanovskaya drept președinte ales din Belarus și șef de stat interimar. Rezoluția condamnă violența poliției împotriva protestatarilor pașnici.

Parlamentul European solicită conducerii UE să impună sancțiuni împotriva oficialilor și oamenilor de stat din Belarus, precum și împotriva rușilor care îl susțin pe Alexander Lukashenko. Vorbim și despre suspendarea negocierilor privind programul de parteneriat al republicii cu UE până la alegeri prezidențiale libere și corecte.

Comments (0)
Add Comment