La ședința de astăzi, 19 iulie, a Comisiei politică externă și integrare europeană au fost examinate două proiecte de lege care prevăd denunțarea unor acorduri încheiate pe platforma Comunității Statelor Independente (CSI), transmite Serviciul de presă al legislativului.
Se propune denunțarea ACORDULUI de colaborare pentru formarea spațiului unic (comun) educațional în cadrul Comunității Statelor Independente, semnat la Moscova, la 17 ianuarie 1997. În nota informativă a documentului se menționează că, în ultimul deceniu, Ministerul Educației și Cercetării nu a fost implicat în realizarea prevederilor Acordului, iar colaboratorii instituției și experții din domeniu nu au participat la activitățile inițiate în contextul acestui Acord. Mai mult, în contextul parcursului european al țării noastre, participarea în angajamentele sau proiectele CSI devine irelevantă.
De asemenea, se propune denunțarea ACORDULUI cu privire la susținerea și dezvoltarea micului antreprenoriat în statele membre ale CSI. Potrivit Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, acest Acord conține prevederi care pot fi considerate impedimente în contextul obținerii de către Republica Moldova a statutului de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană și implementării Programului de Asociere RM-UE 2021 – 2027.
Inițiativele legislative vor fi propuse spre examinare în plenul Parlamentului.
De menționat că, anterior, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a adresat un demers Guvernului prin care solicită inițierea procedurii regulamentare de retragere a Republicii Moldova din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente.