Ministrul Energiei spune că în cazul în care Ucraina va opri tranzitul de gaze rusești, după ce Zelenski a declarat că nu va fi prelungit contractul, Moldova va avea energie și gaze, dar la prețuri mai mari.
„Pe noi ne-ar putea afecta prețul la energia electrică, dar și gestionarea unei potențiale crize din stânga Nistrului”, a adăugat Victor Parlicov.
Ucraina va pune punct acordului de tranzit al gazelor rusești, care expiră la sfârșitul anului. Potrivit lui Volodimir Zelenski, în prezent, Kievul caută soluții alternative pentru a sprijini funcționarea sistemului ucrainean de transport al gazelor.
Între timp, Ministerul Energiei de la Chișinău anunță că are un plan anticriză în contextul în care gazele rusești ar putea să nu mai ajungă în regiunea transnistreană, unde sunt folosite la producerea energiei electrice inclusiv pentru malul drept al Nistrului.
Ministerul Energiei anunță că planul de acțiuni a fost elaborat în conformitate cu regulile și cu sprijinul Uniunii Europene și PNUD Moldova. Planul se bazează pe o evaluare națională, dar și una regională a riscurilor referitoare la securitatea aprovizionării cu energie electrică. Pe baza scenariilor identificate de posibile crize, au fost prevăzute măsurile pentru prevenirea și gestionarea situațiilor de criză energetică.
De asemenea, sunt descrise atribuțiile Comisiei pentru situații excepționale și procedurile de gestionare a crizei pentru diferitele scenarii. Comisia, sesizată de operatorul sistemului de transport a energiei electrice sau de Ministerul Energiei, în cel mult 12 ore verifică riscurile și constată situație excepțională. Ulterior, Comisia preia coordonarea acțiunilor în sector, iar deciziile sale sunt obligatorii și prevalează în raport cu planurile proprii ale întreprinderilor electroenergetice, cu prevederile contractuale și actele normative în domeniu.