Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei, al ex-premierului Ion Chicu, promite să majoreze salariile profesorilor cu 70 la sută într-un singur an

Prioritățile Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM) pentru domeniul educației și științei au fost prezentate de către liderul formațiunii Ion Chicu, la întâlnirea cu colectivul de cadre didactice al Universității de Stat din Tiraspol, cu sediul la Chișinău, potrivit unui comunicat de presă al formațiunii.

 

”Subfinanțarea educației, pe parcursul ultimilor 25-30 de ani, promovarea unor reforme nechibzuite, care aveau la bază mai mult raționamente economice, decât viziune de viitor, dotarea superficială a instituțiilor de educație, degradarea infrastructurii acestora și abordările iresponsabile în motivarea materială și morală a cadrelor didactice, stau la originea deficiențelor majore în domeniul educației”, a declarat liderul PDCM, care a subliniat că problemele din domeniu pot fi soluționate prin măsuri complexe și echilibrate.
Potrivit președintelui PDCM, insuficiența cadrelor pedagogice este o problemă esențială, care pune în pericol sistemul de învățământ din țară, dar care poate fi soluționată prin majorarea substanțială a salariilor și extinderea programului de indemnizații destinate tinerilor pedagogi, care se vor angaja în mediul rural.

 

„Exemplul majorării substanțiale a salariilor în sistemul medical, în 2020, când acestea au crescut cu 70%, într-un singur an, trebuie și poate fi replicat și în educație”, a afirmat Ion Chicu.
Totodată, Ion Chicu a subliniat că, PDCM va pleda pentru restabilirea ciclului primar de studii în fiecare localitate, cât de mică ar fi aceasta.

 

De asemenea, Ion Chicu a specificat că PDCM optează pentru continuarea reformei curriculare, astfel încât să fie asigurată o repartizare echilibrată a complexității curriculei între clasele primare și gimnaziale sau liceale. „Avem multe întrevederi cu oamenii din localități, iar părinții se plâng că în clasele primare curricula este prea complicată, în timp ce la etapa gimnazială sau chiar liceală complexitatea scade”, a explicat Ion Chicu, care a mai accentuat necesitatea adaptării curriculei universitare la cerințele economiei și a pieței muncii.
Comments (0)
Add Comment