PAS propune majorarea de 8 ori a amenzilor pentru construcții ilegale

Un grup de deputați din cadrul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) a înregistrat un proiect de lege care va majora sancțiunile pentru încălcări în construcții și va contracara eliberarea ilegală a autorizațiilor de construire. Se propun modificări corespunzătoare la Codul contravențiilor.

Astfel, se vor întări sancțiunile pentru acțiunile ilegale în domeniul construcțiilor, se vor introduce măsuri suplimentare de răspundere, precum privarea de dreptul de a exercita anumite activități sau de a ocupa funcții publice și aplicarea de sancțiuni împotriva autorităților publice locale care refuză să emită. certificate de urbanism către agenții economici de bună credință care au actele corespunzătoare.

„Sancțiunile în construcții sunt prea mici pentru a opri acțiunile ilegale în acest domeniu. Măresc amenzile de vreo 8 ori, de la maxim 9.800 lei, cât este acum, la 75.000 lei. Pe lângă o amendă, o sancțiune suplimentară va fi privarea de dreptul de a ocupa funcții sau de a se angaja în anumite activități. De exemplu, un conducător de șantier sau un proiectant care întocmește un document cu încălcarea certificatului de urbanism eliberat de primărie riscă să fie lipsit de dreptul de a exercita o profesie până la un an. Noua sancțiune, care încă nu a existat, este legată de urmărirea penală a funcționarilor publici care eliberează documentație de urbanism cu încălcarea legii. Încălcările vor fi pedepsite atât cu amenzi, cât și cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice”, a declarat deputatul PAS Alex Trubca.

Sancțiunile vor fi înăsprite și pentru cei care deteriorează monumente istorice.

„În momentul de față, o persoană care a demolat ilegal un monument istoric poate coborî cu o amendă de doar 1.500 de lei, iar persoana responsabilă care a permis acest lucru nu este supusă sancțiunilor sub nicio formă. O astfel de pedeapsă încurajează mai degrabă decât împiedică distrugerea moștenirii istorice. Prin urmare, în cazul unor astfel de încălcări, sancțiunile vor crește semnificativ”, a spus deputatul PAS Virgiliu Pîslariuc.

Comments (0)
Add Comment