Pasiunea de a confecționa harpe. Istoria unui lemnar din satul Opaci, raionul Căușeni

Și-a transformat pasiunea din lemnărit în confecționarea unui instrument muzical mai puțin popular moldovenilor. Este vorba despre Ion Dubălari din satul Opaci, raionul Căușeni, care meșterește harpe. El povestește că ideea de a confecționa acest instrument i-a venit acum șapte ani, însă visul a devenit realitate mult mai târziu, transmite Studio-L

ION DUBĂLARI, meșter popular: „La șapte ani de când eu am văzut harpă, dar ea era ca un machetă. Era vreo 70 pe 70, poate făcută din niște placaj și asta era la o casă de rugăciune, unde montam o scară și au venti doi oameni din România. Ei tot erau în căutarea, facerea instrumentelor cu harpele. M-am uitat la macheta aia. Eu nu știam că asta îi machetă. M-am gândit că asta îi o harpă la care se cântă. Avea vreo lapte coarde și m-am uitat la dânsa și m-am gândit că pentru mine asta nu-i o problemă ca să fac harpă dacă asta îi ea, dar eu trecut trei ani și așa cu lucrul, cu alte lucrări m-am luat și apoi a apărut dorința ca totuși să fac.”

Timp de patru ani, bărbatul a confecționat două harpe, una dintre care a reușit să o vândă.

ION DUBĂLARI, meșter popular: „M-am adresat la oamenii aceea din România și m-au ajutat. Mi-au dat chiar și un plan pentru harpă și am fost la dânșii în România și harpa pe care am văzut-o eu acolo nu era ca asta. Timp de doi am calculat, am făcut un pic, am strâns și totuși am făcut una. La mine asta îi a doua. Prima pe care am făcut-o este la Chișinău, la dânsa de acum cântă- 34 de coarde. Asta îi cu 36.”

Fiecare detaliu este realizat manual. Ion  Dubălari descrie această muncă ca fiind extrem de migăloasă și solicitantă. Pentru a duce la capăt un astfel de instrument, lemnarul afirmă că este nevoie de aproximativ doi ani de muncă continuă, iar fiecare notă trebuie acordată.

ION DUBĂLARI, meșter popular: „Ea îi dezacordată acum. Este aproape. Vezi, aici se aprinde roșu și când ajunge – se aprinde verde. Nu sunt muzician. De fapt, eu când am terminat opt clase, eu m-am pornit să merg la „Ștefan Neaga” să învăț cu toate că eu nu știam atâta muzică și nu știu din ce motiv nu am ajuns, dar după asta m-am dus și am învățat de lemnar la școala profesională din Căușeni.”

În același timp, lemnăritul nu a fost dat uitării. Bărbatul continuă să confecționeze și alte obiecte din lemn.

ION DUBĂLARI, meșter popular: „Astea sunt toate. Asta sunt doage încleiate apoi puse în strung, prelucrat, pus fundul și la urmă deja capacul. Apoi am făcut de acestea. Tot din bucăți și avem material, asta tot din bucățele îi făcut. Asta tot îi făcut din frasin. Am mai vândut din trânsele că am avut mai multe. Au rămas acestea patru. Apoi, le-am făcut pe acestea. Așa ceva am făcut. Tot în felul acesta sunt făcute și tot fundul este pus. Tot din frasin. Asta tot îi frasin. Acestea sunt de frămâmtat aluatul. Tot s-au adresat că trebuie și m-am apucat, dar dacă m-am apucat nu fac unul, fac mai multe. Apoi, când se vinde atunci se vinde.”

Datorită versatilității sale, harpa este folosită în concertele de muzică clasică și în ansamblurile de muzică de cameră. Ea este utilizată cu succes și pentru alte genuri muzicale, precum blues, pop, jazz şi muzică populară.

 

CăușeniharpălemnarOpani
Comments (0)
Add Comment