Persoanele asigurate care au psoriazis beneficiază în premieră de medicamente compensate

Din 1 august 2023, persoanele asigurate care au psoriazis beneficiază în premieră de medicamente compensate, oferite în condiții de ambulatoriu. Este vorba despre cinci denumiri comune internaționale de preparate compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală.

În tratamentul de durată al psoriazisului este prescris unguentul betamethasonum + acidum salicylicum de 0,64 mg/30 mg/g, compensat în proporție de 80% din preț, transmite CNAM.

Pentru tratamentul episodic de ambulatoriu al acestei boli au fost extinse indicațiile la patru denumiri comune internaționale existente în listă: pentoxifilinum, diclofenacum, nimesulidum și natrii chloridum, cărora le revin mai multe denumiri comerciale, de la opt până la 29 per poziție. Aceste medicamente sunt parțial compensate, iar pacienții beneficiază de cel puţin un preparat gratuit ce revine denumirii comune internaţionale.

Pentru compensarea medicamentelor contra psoriazisului sunt necesari anual cca 11,5 milioane de lei, bani prevăzuți în fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală.

Conform datelor Comisiei de specialitate dermatovenerologie din cadrul Ministerului Sănătății, numărul anual al persoanelor cu psoriazis care solicită tratament este de aproximativ opt mii.

Medicamentele compensate pentru tratamentul psoriazisului le puteți vedea în Ordinul comun nr. 605/133-A din 21.06.2022 al ministrului Sănătății și directorului general al CNAM cu privire la medicamentele și dispozitivele medicale compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală, iar schemele de tratament al acestei boli în Ordinul nr. 727/494-A din 21.09.2016 despre aprobarea Regulamentului cu privire la organizarea tratamentului episodic în sala de tratamente/staționar de zi, cabinete de proceduri și la domiciliu, cu medicamente compensate din fondurile AOAM, a unor maladii frecvent întâlnite în practica medicului de familie.

Comments (0)
Add Comment