Peste 260 de incendii la poligoanele de deșeuri, înregistrate în primul trimestru al anului 2024

Peste 260 de cazuri de ardere pe teritoriul poligoanelor de deșeuri au fost înregistrate în primul trimestru al anului curent. Datele au fost prezentate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Potrivit instituției, focul a nimicit o suprafață totală de aproximativ 50 de hectare. Majoritatea incendiilor au avut loc în zona rurală din centrul țării a Republicii Moldova, cu o tendință de intensificare a acestora în lunile aprilie și mai, din cauza temperaturilor ridicate și a factorului uman.

Astfel, cel mai mare număr de incendii la poligoane de deșleuri au avut loc în raioanele Ialoveni (32 cazuri), Strășeni (26 cazuri), Hîncești (18 cazuri) și Orhei (16 cazuri). Potrivit IGSU, suprafața maximă afectată de 10 ha în urma arderii deșeurilor și gunoiului a fost înregistrată la poligonul din localitatea Scăieni raionul Dondușeni.

Totodată, pe data de 31 iulie 2024 arderea a izbucnit pe poligonul de deșeuri din localitatea Sălcuța, raionul Căușeni. Echipele de pompieri din cadrul IGSU de comun cu autoritățile publice locale au intervenit prompt, reușind să localizeze focarul inițial până la ora 20:27, arderea fiind lichidată complet la data de 01 august 2024. Investigarea incidentului a relevat că incendiul a fost provocat intenționat de un localnic de 78 de ani. Persoana a fost identificată și amendată cu 15.000 lei conform art. 154 alin. 11 din Codul Contravențional, și a achitat o parte din amendă în termen de 72 de ore.

În acest sens, IGSU atenționează despre riscul producerii incendiilor la poligoanele de deșeuri care generează efecte nocive, afectând ecosistemele și punând în pericol sănătatea locuitorilor din zonele afectate. Totodată, răspândirea acestora poate afecta câmpurile de vegetație uscată, dar și lanurile de cereale, fondul forestier și localitățile adiacente.

Pentru evitarea producerii incendiilor pe teritoriul poligoanelor cetățenii sunt îndemnați să evite aruncarea chibriturilor, mucurilor de țigară și comportamentele care pot duce la incendii. De asemenea este necesară delimitarea poligoanelor prin fâșii de protecție mineralizate.

IGSUincendiipoligoane de deșeuri
Comments (0)
Add Comment