Peste 6.000 de cetățeni au fost sancționați contravențional pentru corupere electorală în cadrul alegerilor din toamna anului trecut. Din numărul total al proceselor verbale aplicate, trei la sută au fost contestate. Datele au fost prezentate de șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu. El a mai precizat că, în total, în cauzele penale sunt investigate peste 140 mii de cetățeni.
VIOREL CERNĂUȚEANU, șeful Inspectoratului General al Poliției: „Acele persoane care, până la etapa actuală, au fost documentați sau au intrat în proces de documentare cu organele poliției se împart în trei categorii: Persoanele care au conlucrat cu organele poliției, au oferit informații. Există a doua categorie – persoane care oferă, sau mai corect spus, recunosc vina. Și există a treia categorie – persoanele care nu vor nici într-o formă să conlucreze, dar, în mare parte, aceste persoane sunt acei organizatori la nivel local care au asigurat, în mare parte, aceste procese.”
În același timp, cetățenii sunt îndemnați să conlucreze cu organele de drept pentru a fi scutite de pedeapsă, a mai subliniat Viorel Cernăuțeanu.
VIOREL CERNĂUȚEANU, șeful Inspectoratului General al Poliției: „Vedem, în anumite spații publice, îndemnul către cetățeni de a nu se subordona, și a nu conlucra, și a nu achita amenzile. Deci, eu o să vin cu un alt îndemn către toți cetățenii, ca cetățenii să conlucreze cu organele de drept. Vreau să remarc că scopul instituțiilor de drept nu este de a sancționa cetățenii. Scopul instituțiilor de drept este de a curma acest fenomen ca să nu se mai repete astfel de forme de corupere și în următoarele scrutine electorale.”
Pentru coruperea electorală sunt aplicate amenzi de la 25.000 de lei până la 37.500 de lei, per caz, persoanele fiind sancționate pentru pretinderea, acceptarea sau primirea, personal sau prin mijlocitor, a bunurilor, serviciilor, privilegiilor sau avantajelor sub orice formă, în scopul exercitării sau al neexercitării unor drepturi electorale în cadrul alegerilor.