Platforma DA insistă pe majorarea îndemnizației cu 1 000 de lei pentru toate mamele: „Îndemnăm majoritatea parlamentară să revadă proiectul”

Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr (PPPDA) insistă pe imlementarea unor măsuri clare de încurajare a tinerilor părinți, și anume, insistă pe majorarea îndemnizației cu 1 000 de lei și pentru persoanele neasigurate. Anterior, potrivit unei decizii a executivului, părinții neasigurați vor beneficia de o majorare de doar 260 lei, în raport cu cei asigurați care vor primi o alocație lunară de 1000 de lei.

Potrivit Platformei DA, în aceste condiții, există riscul ca statul să se confrunte cu o descreștere demografică și emigrare masivă a tinerilor, deoarece, potrivit statisticilor,  58% din numărul copiilor născuți în ultimii doi ani (34689 copii) mama are o vârstă sub 30 ani iar asta înseamnă de cele mai dese ori, că mamele tinere încă studiază sau abia au absolvit Univesitatea și nu au cum să aibă stagiul suficient de cotizare pentru a beneficia de o îndemnizație decentă.

„Luând în considerare că proiectul de lege cu privire la această îndemnizație încă nu a fost votat de Parlament în lectură finală, îndemnăm majoritatea parlamentară să revadă proiectul și să îl ajusteze conform realităților. În activitatea sa, Platforma DA a promovat constant susținerea tinerilor familii și creșterea demografică. Noi considerăm că, este nevoie de politici concrete de redresare a natalității cât și politici de susținere a tinerilor. Doar prin astfel de acțiuni vom putea reduce din proporțiile emigrării și oferi o șansă de dezvoltare Republicii Moldova”, se arată în comunicatul emis de PPPDA.

În context, formațiunea politică accentuează că în legislatura precedentă, Stela Macari, deputat al Platformei DA, a înregistrat o inițiativă legislativă care prevedea indexarea conform ratei inflație a îndemnizației pentru creșterea copilului.

„Acel proiect nu a reușit a fi votat până la dizolvarea Parlamentului, iar în legislatura actuală cu regret nu se mai regăsesc reprezentanți ai Platformei DA care să insiste pe această modificare importantă a legislației”, se mai arată în comunicat.

Totodată, Platforma remarcă că, recent,  mai mulți deputați au declarat că va fi oferită o ”alocație lunară de 1 000 lei pentru copii cu vârsta sub 2 ani, indiferent dacă părinții sunt sau nu asigurați”. Realitatea însă nu coincide cu cele declarate de deputați, iar conform proiectului de lege care a fost votat în prima lectură:

–        Persoanele asigurate vor beneficia de 1 000 lei suplimentar

–        Persoanelor neasigurate îndemnizația le va fi majorată cu doar 260 lei, de la 740 la 1 000 lei.

„Considerăm că abordarea guvernării este una disproporționată și nicidecum nu va soluționa problemele tinerilor părinți. În rândul persoanelor neasigurate se regăsesc și studenții sau tinerii care au absolvit recent universitatea și nu au reușit să acumuleze stagiuul necesar. În situația actuală, când inflația a ajuns la cote maxime,  majorarea cu doar 260 lei a îndemnizației pentru creșterea copilului pentru persoanele neasigurate este o bătaie de joc”, se mai menționează în comunicatul formațiunii, care insistă pe faptul că majoritatea parlamentară trebuie să-și revadă proiectul și să îl ajusteze conform realităților.

Mai mult, pentru racordarea la situația acutală din Republica Moldova, Platforma DA solicită majorarea și a îndemnizației pentru persoanele neasigurate cu 1 000 lei, similar persoanelor asigurate.

„Iar pe termen lung, pentru a îmbunătăți măsurile de susținere a familiilor tinere cu copii, propunem ca de la 1 ianuarie, 2022,  să fie inclusă în legislație o normă separată care să prevadă acordarea unei îndemnizații speciale pentru părinții studenți sau tineri absolvenți, iar pentru persoanele asigurate să fie revăzută formula de calcul a îndemnizației, încât să fie majorat de la 30% la 50% cuantumul din salariu pentru calcularea îndemnizației de creștere a copilului. În același timp. îndemnăm deputații să aprobe proiectul doamnei Stela Macari cu privire la indexarea anuală a îndemnizației pentru creșterea copilului.

În același timp, este necesar de implementat un program de susținere a familiilor cu copii prin acțiuni concrete precum: acces gratuit/compensat la investigații necesare și medicamente  pentru femeile însărcinate și copii mici, accesarea creditelor fără dobîndă pentru tinerii căsătoriți, creșterea numărului de creșe și în regiunile unde se atestă creșterea numărului copiilor, stimulente de încadrare pentru părinții care revin la serviciu, controlul prețurilor la produsele și serviciile destinate copiilor prin plafonarea acestora”, se mai arată în comunicat.

Parlamentul Republicii MoldovaPASPlatforma DA
Comments (0)
Add Comment