Poate ajunge gazul rusesc în Transnistria dacă Gazprom sistează livrările pentru Moldovagaz? Opinia experților

Despre posibila sistare de gaz din partea Gazprom către Republica Moldova au discutat și invitații ediției Morari.live din această săptămână. Mai exact, moderatoarea emisiunii, Natalia Morari, a întrebat dacă în cazul unei sistări, partea transnistreană ar putea primi în continuare gaz rusesc, sau nu.

„Închiderea gazului pentru Moldova înseamnă automat și închiderea Transnistriei? Sau există variante cum să ajungă gaz acolo, dar să nu ajungă pe malul drept?”, a întrebat Natalia Morari.

Andrei Damașcan, ex-director general “Moldovatransgaz”, a explicat că în contract este stipulat partea dreaptă a Nistrului și partea stângă.

„Pentru partea stângă a Nistrului în contract este trecut un operator, Tiraspoltransgaz, iar pentru partea dreaptă este Moldovatransgaz. Și dacă va fi o decizie din partea Gazprom, nu va fi reziliat contractul ca și contract, ba invers, va fi îndeplinit, iar prin îndeplinirea acestuia va fi sistat gazul pentru operator, sau un consumator. Însă dacă acest consumator, agent economic să-i zicem cum este Tiraspoltransgaz, chiar dacă nu are licență, dar plătește bine sau are alte relații cu Gazprom, poate, din punct de vedere tehnic, să fie gaz pentru partea stângă a Nistrului, dar pentru partea dreaptă nu.”, a declarat Andrei Damașcan.

Totuși, expertul a adăugat că sunt și alte nuanțe și în cazul unei sistări nu este garantat că gazul rusesc ar putea ajunge până în Transnistria, din cauza că tranzitează și alte state.

Fostul director ANRE, Octavian Calmîc, a precizat că din punct de vedere juridic, în cazul în care se sistează și se întrerupe executarea contractului actual, nu va primi nici partea dreaptă gaz, dar nici partea stângă a Nistrului.

„Din punct de vedere juridic, se poate de admis un alt aranjament juridic, pentru livrarea de gaze naturale pentru un mal sau un alt mal. Dar acesta e un alt aranjament juridic, în alte circumstanțe și alte angajamente. Să nu uităm că acest gaz trebuie să tranziteze un șir de țări și acest tranzit poate fi făcut numai de companii de transport licențiate și recunoscute de către operatori naționali. Nimeni nu va transporta gaz pentru un operator din Transnistria care nu este recunoscut și nu este licențiat.”, a punctat Calmîc.

Fostul director ANRE a mai precizat că în cazul în care pe 1 octombrie Rusia anunță că se reziliază contractul cu Moldova, atunci stânga Nistrului va rămâne fără gaz.

Gaze naturaleGazpromMoldovagazTransnistria
Comments (0)
Add Comment