Popșoi: În ultimii doi ani, activitatea MAE s-a axat pe asigurarea sprijinului din partea statelor membre ale Uniunii Europene a parcursul european al RM

În ultimii doi ani, activitatea Ministerului Afacerilor Externe s-a axat pe asigurarea sprijinului din partea statelor membre ale Uniunii Europene a parcursul european al Republicii Moldova, sprijinirea reformelor și promovarea diplomației economice. Declarația a fost făcută de vicepremierul Mihai Popșoi, care a prezentat, în Comisia parlamentară de politică externă și integrare europeană, raportul asupra activității instituției pe care o reprezintă. 

MIHAI POPȘOI, ministrul Afacerilor Externe: „Pe parcursul ultimelor doi ani, efortul diplomatic principal al MAE a fost direcționat spre promovarea intereselor naționale, asigurarea suportului statelor UE pentru Republica Moldova în parcursul său european, dezvoltarea și aprofundarea cooperării cu actori internaționali, inclusiv în scopul sprijinii reformelor democratice și de modernizare a țării. Promovarea diplomației economice și imaginii favorabile a țării noastre peste hotare. Protejarea drepturilor și intereselor cetățenilor noștri aflați în străinătate. Extinderea și diversificarea cooperării cu alte state, în cadrul organizațiilor regionale și internaționale.”

Printre prioritățile pentru perioada următoare, Mihai Popșoi a vorbit și despre aprofundarea relațiilor internaționale în scopul sporirii asistenței pentru dezvoltare, consolidarea diplomației economice și promovarea acordurilor în favoarea diasporei.

MIHAI POPȘOI, ministrul Afacerilor Externe: „Așa cum am spus și la începerea mandatului meu, mizez pe profesionalizarea serviciului diplomatic.  Pentru a crește capacitatea acestuia trebuie să investim în diplomații noștri, dacă ne dorim ca diplomația noastră să aibă, în continuare, un randament atât de înalt pe cât l-a avut până acum. Extinderea prezenței noastre diplomatice este un imperativ pentru că doar prin creșterea prezenței noastre diplomatice putem să obținem și o mai bună protejare a intereselor naționale a țării noastre. Intereselor economice, politice, de securitate.”

De asemenea, două priorități strategice ale MAE, rezultate din politicile publice ale Guvernului pentru anii 2025-2027, pe care și le propune instituția, vizează extinderea prezenței diplomatice a țării noastre prin deschiderea de ambasade noi în Egipt și Kazahstan și a unor consulate suplimentare în SUA, Germania și Canada.

aderareMinisterul de ExterneUE
Comments (0)
Add Comment