Portugalia: Continuă eforturile în lupta contra incendiilor

Mii de pompieri continuă eforturile de stingere a peste 100 de incendii de vegetație în nordul Portugaliei. Șapte persoane au murit de când cel mai grav val de incendii din ultimii ani a scăpat de sub control în weekend.

Premierul portughez Luís Montenegro a declarat marți seara stare de calamitate pentru zonele cele mai afectate, invocând puterea de a mobiliza mai mulți pompieri și funcționari publici. De asemenea, el a cerut anchetatorilor poliției să își dubleze eforturile pentru a-i găsi pe cei care au provocat incendiile și a promis ajutor pentru cei care și-au pierdut casele sau au fost evacuați.

Serviciul european prin satelit Copernicus a declarat că peste 15 000 de hectare au fost pârjolite și că marți seară au fost detectate fronturi de incendiu de 13 kilometri.  Acesta a adăugat că o zonă în care locuiesc 210 000 de persoane a fost expusă riscului de incendiu.

Condițiile calde și uscate din spatele focarelor din Portugalia au coincis în această săptămână cu inundațiile din Europa Centrală. Armata spaniolă a trimis la țara vecină 240 de soldați și vehicule din batalioanele sale de intervenție de urgență specializate în combaterea incendiilor. Patru avioane de deversare a apei din Franța, două din Spania și două din Italia au fost trimise după ce au răspuns la un apel de ajutorare a colegului lor din UE.

De asemenea, Marocul a răspuns solicitării Portugaliei cu două avioane de deversare a apei care au sosit miercuri. Trei pompieri au murit în vehiculul lor marți, în timp ce un altul a cedat în urma a ceea ce autoritățile au numit o „boală subită” în timp ce se afla la datorie în weekend. De asemenea, trei civili au decedat, potrivit autorităților de protecție civilă.

Experții leagă incendiile atât de schimbările climatice, cât și de abandonarea profesiilor tradiționale din agricultură și silvicultură, care ajutau la menținerea zonelor rurale fără mărăcinișuri care acum sunt combustibil pentru incendii.

incendiiPortugalia
Comments (0)
Add Comment