Mai mult de 40 de pagini de propuneri și precizări au fost recepționate de Primăria Capitalei la proiectul regulamentului cu privire la organizarea și funcționarea parcărilor publice din municipiul Chișinău. Documentul a fost elaborat de Direcția Generală Mobilitate Urbană și supus audierilor publice în 7 august. Șeful acestei structuri municipale, Vitalie Mihalache, a precizat că procesul-verbal al audierilor a fost finalizat și va fi făcut public, împreună cu sinteza propunerilor și sugestiilor de la participanți.
VITALIE MIHALACHE, șeful Direcției Generale Mobilitate Urbană a Capitalei: „Pe lângă proiectul de regulament și audierile, urmează etapa de elaborare sau, mai bine zis, solicitarea expertizei juridice, anticorupție, inclusiv avizul de la ministerul Finanțelor și doar după finalizarea acestor etape vom putea depune proiectul de regulament în consiliul municipal pentru examinare cu ulterioara aprobare.”
Totodată, oficialul a amintit că regulamentul privind parcările și parcajele cu plată prevede divizarea zonelor, pentru care urmează să fie stabilite tarife diferențiate. De asemenea, a fost propusă o grilă de tarife pentru diferite perioade.
VITALIE MIHALACHE, șeful Direcției Generale Mobilitate Urbană a Capitalei: „Mă refer la tarif de șapte zile, o lună, trei luni, șase luni, nouă luni și 12 luni. Acele costuri au fost anunțate pentru abonament. Abonamentul fiind unul opțional și nicidecum obligatoriu pentru toți cei care sunt în această zonă, inclusiv acel tarif de abonament fiind un tarif care va ținti, în primul rând, cei care doresc să dețină loc de parcare rezervat pe teritoriul acestor sectoare careu au fost divizate în cadrul acestui regulament.”
În context, Vitalie Mihalache a precizat că tarifele pentru parcaje vor fi valabile doar în orele de lucru, iar după acest interval nu vor mai fi percepute plăți pentru staționarea autoturismelor, astfel locurile vor fi disponibile gratuit.
VITALIE MIHALACHE, șeful Direcției Generale Mobilitate Urbană a Capitalei: „Inițial ne propunem să testăm acest proiect de regulament prin crearea câtorva zone de parcaje și parcări, unde va fi implementat acest regulament. Mai mult ca atât, vreau să-i asigur pe toți cei care vor utiliza parcările că în prima etapă ne vom strădui să atenționăm și să instruim cu privire la modul de staționare pe zona de parcare, prevederile regulamentului și vom atenționa asupra neadmiterii încălcării regulamentului municipal care urmează a fi prezentat consiliului spre aprobare.”
Potrivit autorităților, scopul proiectului este asigurarea desfășurării fluente și în siguranță a circulației pe drumurile publice, asigurarea parcării autovehiculelor în condiții de siguranță, descongestionarea drumurilor publice din zona centrală și a drumurilor publice cu trafic intens, facilitarea accesului la obiectivele de interes public, protejarea pietonilor prin asigurarea unor condiții prielnice de circulație pe trotuare, amenajarea parcajelor și parcărilor publice conform normelor tehnice și avansarea aspectului arhitectonic al acestora.