În premieră pentru Republica Moldova, a fost construită o casă de vacanță din cânepă industrială. Aceasta este situată în satul Tudora din raionul Ștefan Vodă, mai exact – în parcul Național „Nistrul de Jos”. Astfel, proprietarii își exprimă speranța de a atrage mai mulți turiști în zonă și, de asemenea, să promoveze valorile tradiționale de construcție a caselor din materiale naturale, transmite Studio-L.
„Această căsuță este bijuteria noastră. Bijuteria zonei Nistrului de Jos care încetul cu încetul va aduce turiști nu mai de la noi din Republică, dar de peste hotare, pentru că este o casă de la A la Z pur ecologică, începând cu stuful deasupra casei, începând cu lemnul bine structurat și prelucrat, pentru a fi la fel de ecologic.”
Pentru construcția casei au fost utilizate nu doar materiale sută la sută naturale, dar și o tenhică specială de construcție.
„Ceea ce vedeți aici este peretele căsuței noastre. Se vede foarte bine aici care este textura și cum a fost construit. Practic, am folosit tehnica tradițională, strămoșească – tehnica bătutului. Cum anterior cu bătătoarele se bătea și se făceau casele interioare. Noi, la fel, am mers pe această tehnică și acest aliaj se vede că a fost pus un panou pentru a menține și pentru a păstra, peretele să fie drept și s-a pus aliajul. Aliajul făcut din cânepă, lut, argilă și var. Podeaua – la fel este pur ecologică și la fel din cânepa uscată, lut și var.”
În interiorul clădirii, de asemenea, a fost păstrat un stil tradițional țării noastre.
„Este un perete tradițional cum era la buneii noștri, pentru că asta vrem să păstrăm, să promovăm. Aici este folosit varul, lutul și cânepa și pereții în căsuță așa și vor rămânea. Le vom da o mică nuanță albăstrie, de alibastru cum ziceau buneii, dar textura se va vedea. După cum vedeți, aceștia sunt pereții muruiți, îngrijiți deja cu cânepă și cu var.”
Mai mult, o casă izolată cu puzderie de cânepă va fi eficientă din punct de vedere energetic, datorită faptului că nu va avea pierderi de căldură. Indiferent de perioada anului, locuitorii se vor bucura de temperaturi confortabile. De asemenea, mortarul din puzderia de cânepă industrială, amestecat cu var și argilă, este și rezistent la foc.
„Cânepa are lisicat, conține natural. În ea nu se bagă nici șoarecii, nici gâzele. Este și ca termoizolare. Dacă umezești peretele și îl dai cu var el se usucă mai îndelungat și are când varul să inre în perete, dar dacă nu-l uzi, îl dai așa, adică se primește că totul îi alb. Suge repede și rămâne numai praf. Când dai, dacă ați văzut pe la țară, pe la case, dai mâna și se ia varul până la coate.”
Casa de vacanță din cânepa industrială urmează a fi dată în exploatare în luna august a anului curent. Aceasta este un proiect pilot al familiei Onici, care de câțiva ani dezvoltă turismul rural în zona Nistrului de Jos.