Premiul Nobel pentru Pace: Două organizații pentru drepturile omului din Ucraina și Rusia și un activist din Belarus

Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat avocatului pentru drepturile omului Ales Bialiațki din Belarus, organizației rusești pentru drepturile omului Memorial și organizației ucrainene pentru drepturile omului Centrul pentru Libertăți Civile, potrivit Digi24.

„Laureații Premiului pentru Pace reprezintă societatea civilă din țările lor de origine. Ei au promovat, timp de mulți ani, dreptul de a critica puterea și de a proteja drepturile fundamentale ale cetățenilor. Au făcut un efort extraordinar de a documenta crimele de război, abuzurile drepturilor omului și abuzarea puterii. Împreună ei demonstrează importanța societății civile pentru pace și democrație”, se relatează într-un comunicat al Comitetului norvegian Nobel.

Precizăm că, comisia menționată a păstrat în mare secret lista de nominalizări, însă era cunoscut faptul că 343 de nume se aflau pe aceasta, inclusiv 251 de indivizi și 92 de organizații.

Totodată, precizăm că câștigătorii ediției din acest an vor primi aproximativ 900.000 de euro, iar banii ar urma să fie donați integral sau parțial către diferite cauze.

Premiul Nobel
Comments (0)
Add Comment