Președintele raionului Cimișlia, despre reforma anunțată de Ala Nemerenco: Va fi o catastrofă și va avea consecințe negative

Reforma care se promovează de Ministerul Sănătății, în frunte cu Ala Nemerenco și deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Dan Perciun, va avea consecințe negative. De acest fapt se arată convins Mihai Olărescu, președintele raionului Cimișlia.

Potrivit acestuia, reforma dată va duce la slăbirea sistemului sănătății în termen, or, „Ministerul Sănătății este cea mai slab gestionată instituție la moment, politizată și fără rezultate, investiții capitale nu au făcut în spitalele raionale, CNAM doar întreține, unicul finanțator și dezvoltator este APL II – fondator.”

„În Cimișlia s-au investit peste 1 mln. euro în ultimii ani de Consiliul raional Cimişlia și partenerii externi. În timpul pandemiei, instituția a fost colacul de salvare pentru populația din raion. Am condus criza pandemică împreună cu medicii șefi din teritoriu, se luau decizii mai rapide decât în minister. În caz de alte crize pandemice, nu ne vom descurca în contextul celor propuse de MS… Reforma și studiul de fezabilitate din trecut nu va avea efect pozitiv. Pandemia a dat peste cap tot, acum este doar un scop politic al partidului PAS, de a lichida spitalele raionale și alte instituții teritoriale, inclusiv Consiliile raionale… Centralizare totală. Cum rămâne cu Autonomia Locală, descentralizarea?”, a relatat Olărescu.

Totodată, acesta consideră că decizia de a implementa această reformă va fi anticonstituțională.

„Se deposedează APL de nivelul II de proprietate, fără decizia fondatorilor, nu a avut acest tupeu curajos nici un guvern până acum, chiar și cei care aveau posibilitatea de a schimba Constituția!”, a conchis Mihai Olărescu.

Anterior, președintele Partidului Schimbării și ex-candidatul pentru funcția de Procuror General, Ștefan Gligor, a venit cu critici la reforma anunțată marți de ministra Sănătății, Ala Nemerenco și deputatul PAS, Dan Perciun. Potrivit acestuia, formațiunea care deține puterea în stat ar fi decis s-o termine cu joaca de-a democrația și să se folosească de majoritatea parlamentară ca să schimbe legea și să preia controlul asupra spitalelor raionale.
Amintim că, spitalele raionale ar putea trece în subordinea Ministerului Sănătății din Republica Moldova. Anunțul în acest sens a fost făcut ieri de ministra Sănătății, Ala Nemerenco și deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Dan Perciun, în cadrul unui briefing de presă.
Detalii aici.
Ala NemerencoCimișliaMinisterul Sănătății
Comments (0)
Add Comment