Președinții de raioane, acuzați că participă la hărțuirea colectivelor medicale din spitale. Nemerenco: „Nu porniți iar lupte politice”

După anunțarea proiectului de inițiativă legislativă privind transferul rolului de Fondator a spitalelor raionale la Ministerul Sănătății, președintiții și vicepreședinții raioanelor ar participa la hărțuirea colectivelor medicale și ar pune presiune pe directorii spitalelor. Acuzațiile vin din partea ministrului Sănătății, Ala Nemerenco, care le recomandă autorităților locale să-și expună opinia la acest subiect în cadrul audierilor publice ce vor fi organizate de Parlament la 20 decembrie curent. 

„Dacă pretindeți că ați avut rol de “părinți iubitori și grijulii” comportați-vă așa și în continuare, și nu porniți iar lupte politice. Medicii sunt sătui de politica care le afectează activitatea”, a relatat Nemerenco.

Mai mult, aceasta a ținut să vină cu o replică pentru președintele raionului Cimișlia, Mihai Olărescu, care a ținut să transmită ieri că reforma care se promovează de Ministerul Sănătății, în frunte cu Ala Nemerenco și deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Dan Perciun, va avea consecințe negative și va duce la slăbirea sistemului sănătății.

„Și vă rog cei mai activi, acolo pe la Cimișlia, încetați speriatul cu “catastrofele” care vin să afecteze spitalul raional. Aș vrea sa priviți mai jos în poze cum arată “catastrofele” care le-am adus în spitalele republicane – dacă de ele vă e frică, păi, într-adevăr, așa ceva ne dorim și în toate spitalele. Și alături vedeți poze din spitale raionale. Cetățenii noștri au dreptul la servicii accesibile și de calitate”, a menționat ministrul Sănătății.

Amintim că, Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a dezaprobat inițiativa PAS de a trece spitalele raionale în subordinea Ministerului Sănătății. Printr-un comunicat de presă, formațiunea menționează că reprezentanții puterii tot mai mult ar călca în picioare principiile de organizare și funcționare a administrației publice locale.

Anterior, președintele Partidului Schimbării și ex-candidatul pentru funcția de Procuror General, Ștefan Gligor, a venit cu critici la reforma anunțată marți de ministra Sănătății, Ala Nemerenco și deputatul PAS, Dan Perciun. Potrivit acestuia, formațiunea care deține puterea în stat ar fi decis s-o termine cu joaca de-a democrația și să se folosească de majoritatea parlamentară ca să schimbe legea și să preia controlul asupra spitalelor raionale.

 

La rândul său, comisia protecție socială, sănătate și familie a aprobat miercuri raportul la proiectul de lege pentru modificarea Legii ocrotirii sănătății, care prevede trecerea spitalelor raionale din subordinea consiliilor raionale în gestiunea Ministerului Sănătății. Potrivit autorilor, deputați ai Fracțiunii parlamentare „Partidul Acțiune și Solidaritate”, măsura va duce la creșterea calității serviciilor pentru pacienți, prin majorarea investițiilor, asigurarea unei planificări sistemice a serviciilor și eficientizarea managementului spitalicesc.

Ala NemerencoCimișliaMinisterul Sănătății
Comments (0)
Add Comment