Prețurile medii de consum, în luna februarie, au crescut cu 0,9%

Prețurile medii de consum, în februarie curent, față de ianuarie 2023, au crescut cu 0,9%, informează Biroul Național de Statistică (BNS). Această creștere a fost determinată de majorarea prețurilor la produsele alimentare și nealimentare, cu până la 1,1%, respectiv serviciile prestate populației, cu 1,7%, mai notează sursa citată.

Mai exact, din produsele alimentare, creșteri mai accentuate a prețurilor medii de consum au fost marcate la legume, cu 11%. Pe de altă parte, au fost înregistrate reduceri la ouă de găină – cu 11,6% și ulei vegetal – cu 0,5%.

La mărfurile nealimentare, în februarie, au fost înregistrate creșteri mai accentuate de preț la medicamente și materiale pentru construcție  – cu până la 0,8%.

De asemenea, majorări mai semnificative a tarifelor la serviciile prestate populației au fost înregistrate la tarifele medii la energia electrică, cu 15,7%, precum și la serviciile de alimentare cu apă potabilă și canalizare, cu 3,7%.

Ca urmare a creșterii mai lente a ratei lunare a inflației în februarie anul curent, doar 0,9%, rata anuală a inflației luna trecută s-a micșorat cu 1,4% față de nivelul înregistrat în ianuarie 2023 și a ajuns la 27,3%.

BNS
Comments (0)
Add Comment