Prim-ministrul Dorin Recean a anunţat demisii în sectorul energetic

Prim-ministrul Dorin Recean a anunţat demisii în sectorul energetic. Este vorba despre ministrul Energiei, Victor Parlicov, directorul general al „Energocom”, Victor Bînzari, și membrul Consiliului de Observatori al „Moldovagaz”, Sergiu Tofilat. Până la numirea unui nou ministru al Energiei, de sector se va ocupa însuși premierul.

DORIN RECEAN, prim-ministru: „Am solicitat demisia domnului ministru Victor Parlicov, pentru că el este responsabil și era responsabil de gestiunea sectorului energetic și a admis greșeli care ne-au adus în situație de criză. Am solicitat și demisia directorului general „Energocom”, Victor Bînzari. Compania nu a achiziționat gaze atunci, când a fost posibil, ascunzându-se în spatele unor proceduri birocratice. În felul acesta, ei nu au reușit să asigure necesarul pentru perioada de iarnă la cele mai avantajoase prețuri. Am solicitat și demisia domnului Sergiu Tofilat din funcția de membru al consiliului de observatori al „Moldovagaz”. Domnul Tofilat chiar dacă nu avea competență, totuși, a blocat cumpărarea de gaze de către instituțiile responsabile atunci, când era cel mai convenabil.”

În același timp, Dorin Recean a solicitat Agenției Proprietăți Publice să convoace, cât mai curând posibil, adunarea generală a acționarilor „Moldovagaz” pentru a numi un nou membru al consiliului de observatori.  

DORIN RECEAN, prim-ministru: „Totodată, consiliul de observatori trebuie să pună, cât mai curând, în aplicare rezultatele concursului privind noua conducere de la „Moldovagaz”.  Aceste persoane fie au blocat, fie nu au acționat la momentul potrivit pentru a achiziționa gaz la cel mai convenabil preț. În loc să caute vinovați și să paseze vina și responsabilitatea de la unul la altul, sarcina lor era să asigure țara cu gaz la momentul oportun.”

Referitor la situaţia în sectorul electroenergetic, Recean a spus că a avut o întrunire cu reprezentanţii structurilor din domeniu, către care au fost trasate un şir de sarcini imediate. Astfel, „Moldelectrica” trebuie să asigure interconexiunea la o capacitate mai mare, pentru a importa energie electrică în caz de necesitate. De asemenea, instituția trebuie să pregătească scenariile de interconexiune insulară pe liniile de tensiune înaltă cu România și să coordoneze cu omologii ucraineni logistica de mentenanță și reparație a liniei de tensiune înaltă Isaccea-Vulcănești, pe teritoriul Ucrainei.

DORIN RECEAN, prim-ministru: „Energocom trebuie să încheie contracte de contingență, pentru ca cetățenii să aibă lumină în cazul în care Centrala de la Cuciurgani nu poate funcționa. La fel, trebuie să încheiem contracte de contingență, mă refer la „Energocom”, pentru ca cetățenii să poată să beneficieze de gaze naturale. „Vestmoldtransgaz” trebuie să mărească volumele din contul de echilibrare al gazelor naturale între sistemele de transport al gazelor naturale cu omologii din Ucraina. La fel, „Termoelectrica” trebuie să pregătească planurile de creștere a capacității de producere a energiei electrice, tot în cazul în care Centrala de la Cuciurgani nu va funcționa.”

Amintim că, marți, la Parlament, Radu Marian a anunțat un plan de acțiuni pentru următoarele 60 de zile, ce urmează a fi realizat de instituțiile-cheie din sectorul energetic. Astfel, furnizorilor de gaze li s-a solicitat realizarea unui plan pentru diversificarea surselor și un program de achiziții a gazelor naturale pentru consumatori pe un termen de 12 luni. Totodată, Ministerului Energiei i se solicită să identifice mai mulți furnizori strategici. La fel, „Energocom” urmează să expună un plan privind creșterea numărului de clienți și intrarea pe piața de gaze cu amănuntul în Republica Moldova.

ANRE va prezenta un plan de comunicare privind importanța de tranziție către piața liberă. De asemenea, instituția va identifica instrumentele necesare pentru a efectua o analiză mai complexă a solicitărilor de ajustare a prețurilor.

 

DemisiiEnergocomGuvernMinisterul EnergieiMoldovagazSectorul energetic
Comments (0)
Add Comment