Primăria Chișinău a început astăzi procedura de achiziționare a unui lot de teste pentru cadrele didactice

Primăria Chișinău a început astăzi procedura de achiziționare, în regim de urgență, a unui lot de teste pentru identificarea infecției COVID-19, ce vor fi utilizate pentru testarea cadrelor didactice care încă nu s-au vaccinat. Guvernul insistă ca angajații din educație, care nu sunt imunizați, să suporte cheltuielile pentru teste pe care trebuie să le facă la fiecare două săptămâni.

Nu impunem obligativitatea vaccinului în rândul cadrelor didactice, dar dreptul majorității la sănătate trebuie să prevaleze. Este răspunsul ministrului sănătății, Ala Nemerenco, la criticile din societate după ce Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a dispus obligativitatea pentru  personalul didactic, nedidactic și auxiliar nevaccinat de a efectua din cont propriu și prezenta, o dată la 14 zile, rezultatul unui test la COVID-19. Ministrul sănătății spune că achitarea testelor din contul statului este imposibilă, întrucât banii ar trebui redirecționați către alte priorități.

Ministrul Sănătății se arată nedumerită de rata de vaccinare scăzută în rândul angajaților din sistemul educației. Potrivit Alei Nemerenco, revenirea elevilor cu prezența fizică în sălile de clasă de la 1 septembrie impune necesitatea asigurării unui grad cât mai mare de vaccinare în rândul pedagogilor. Miza fiind atingerea ratei de vaccinare în rândul persoanelor adulte de cel puțin 95% în fiecare instituție de învățământ, până la 1 octombrie 2021.

Anterior, edilul capitalei, Ion Ceban, a propus ca cele 100.000 de teste donate de România să fie folosite pentru testarea cadrelor didactice, însă ideea lui a fost respinsă de autorități.

Comments (0)
Add Comment