Proiectele de dezvoltare câștigate de Universitatea de Stat din Moldova în cadrul Proiectului „Învățământul Superior din Moldova”, implementat de Ministerul Educației Cercetării și finanțat de Banca Mondială au fost prezentate comunității USM în cadrul ședinței Consiliul de Administrație. La ședința a participat rectorul USM, Igor Șarov, ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, deputata Marcela Adam, membră a Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, reprezentanții Băncii Mondiale, coordonatorii proiectelor din cadrul USM, cadre didactice și studenți.
Ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală a menționat că implementarea proiectelor câștigate va contribui la creșterea calității programelor de studii superioare, la modernizarea bazei tehnico-materiale a universității și consolidarea parteneriatelor dintre mediul academic și învățământul general. De asemenea, în contextul reformei de consolidare a învățământului superior, ministrul a îndemnat comunitatea academică să-și unească eforturile pentru a îmbunătăți calitatea studiilor superioare, inclusiv prin atragerea de fonduri din proiecte internaționale.
La rândul său, rectorul USM, Igor Șarov a menționat că Universitatea de Stat din Moldova va trata cu maximă responsabilitate implementarea acestor proiecte și va continua procesul de modernizare a instituției.
Universitatea de Stat din Moldova a câștigat o finanțare de 2.081.095 mln de euro în scopul implementării a trei proiecte de dezvoltare:
- Crearea Clusterului educațional – un parteneriatul consolidat școală-universitatea în formarea cadrelor didactice;
- Centrul de inovații în tehnologii ale informației și comunicațiilor „IT CLUB”;
- Modernizarea programelor de studii ale tehnologiilor chimice, farmaceutice și cosmetice.
Astfel, prin crearea Clusterului educațional la USM se urmărește creșterea atractivității și prestigiul profesiei didactice. În cadrul implementării acestuia vor fi îmbunătățite condițiile de studii, se va consolida legătura dintre universitate și piața muncii (școala) /comunitatea, va spori motivația studenților de la programele cu profil pedagogic de a se angaja conform calificării etc.
Al doilea proiect Centrul de inovații în tehnologii ale informației și comunicațiilor „IT CLUB” are drept scop modernizarea proceselor educaționale în domeniul IT; modernizarea infrastructurii digitale a USM; promovarea domeniilor TIC și a programelor noi de studii. În anul 2023 se preconizează elaborarea proiectelor și planului de achizții în vederea reparației laboratoarelor și aulelor USM etc.
Proiectul Modernizarea programelor de studii ale tehnologiilor chimice, farmaceutice și cosmetice are ca obiectiv general asigurarea sustenabilității studiilor universitare în domeniul Inginerie și activități inginerești oferite de USM, prin modernizarea și dezvoltarea bazei tehnico-materiale, dezvoltarea competențelor profesionale a cadrelor didactice, creșterea numărului de aplicanți la programelor domeniului și consolidarea cooperării cu angajatorii din domeniu.