Proiectul de îmbunătățire a mecanismului de selecție, evaluare și răspundere disciplinară a procurorilor, supus consultărilor publice

Proiectul de lege care prevede îmbunătățirea mecanismului de selecție, evaluare și răspundere disciplinară a procurorilor a fost supus consultărilor publice pe platforma Comisiei juridice, numiri și imunități.

Principalele prevederi ale proiectului țin de transferul Inspecției procurorilor din cadrul Procuraturii Generale în subordinea Consiliului Superior al Procuraturii (CSP); revizuirea componenței CSP; mandatul membrilor CSP și reducerea mandatului președintelui acestui organ; comasarea Colegiului de evaluare a performanțelor procurorilor și a Colegiului pentru selecția și cariera procurorilor; procedura disciplinară; numirea adjuncților Procurorului General, etc.

Proiectul a fost elaborat de Ministerul Justiției și vizează în principal modificarea legii cu privire la Procuratură, având drept scop sporirea independenței sistemului procuraturii și fortificarea capacităților Consiliului Superior al Magistraturii. Potrivit autorilor, documentul a fost elaborat în vederea implementării Strategiei privind asigurarea integrității și independenței sectorului justiției 2022-2025.

Proiectul va fi examinat în comisiile parlamentare permanente și înaintat spre dezbateri și aprobare în plenul legislativului.

La propunerea președintei Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, între cele două lecturi vor mai avea loc consultări publice, astfel încât să fie atins un consens maxim asupra acestui proiect de lege.

Consultări publiceParlamentul Republicii Moldova
Comments (0)
Add Comment