Proteste masive în capitala Belarusului

Cu aproximativ o săptămână înaintea alegerilor prezidenţiale din Belarus, zeci de mii de persoane au ieşit în stradă la un miting al opoziţiei, la Minsk. Peste 30.000 de oameni s-au adunat într-un parc din oraș, într-un eveniment care a marcat cea mai mare acţiune a opoziţiei în fosta republică sovietică în ultimii ani.

Oponenţii preşedintelui autoritar Aleksandr Lukaşenko îşi pun toate speranţele într-o tânără politiciană, care intenţionează să-l conteste pe liderul aflat la putere de mai mult de un sfert de veac, la alegerile care sunt programate pentru săptămâna viitoare.

Lukaşenko a acuzat în mod repetat opoziţia că provoacă tulburări şi plănuieşte să-l răstoarne cu ajutor străin. Observatorii internaţionali au criticat în mod repetat alegerile din Belarus, considerând că nu respectă principiile democratice.

Lukaşenko, în vârstă de 65 de ani, a tolerat puţin disidenţa în cei 26 de ani la putere în fosta republică sovietică de aproximativ 9,5 milioane de locuitori din Europa de Est. El candidează pentru un al şaselea mandat.

Comments (0)
Add Comment