Proteste violente în Albania. Susținătorii opoziției au cerut ca Guvernul să fie înlocuit cu un cabinet tehnocrat interimar

Susținătorii opoziției din Albania au protestat din nou, cerând ca guvernul să fie înlocuit cu un cabinet tehnocrat interimar înainte de alegerile parlamentare de anul viitor. Opoziția conservatoare îi acuză de mult timp pe socialiștii premierului Edi Rama de corupție, de manipularea votului anterior și de uzurparea puterilor sistemului judiciar și altele.

Partidul Democrat al fostului prim-ministru Sali Berisha a organizat proteste la parlament în ultima săptămână, după ce un coleg a fost condamnat pentru calomnie și încarcerat într-un caz pe care îl consideră motivat politic. Ervin Salianji a contestat condamnarea sa la Curtea Supremă.

Democrații, care au organizat proteste uneori violente împotriva guvernului începând din 2013, solicită, de asemenea, eliberarea lui Berisha din arestul la domiciliu, unde a fost plasat în timpul unei anchete privind presupuse fapte de corupție.

În fața sediului Partidului Socialist, aflat la putere, manifestanții au aruncat din nou cu cocteiluri Molotov și au ars un afiș al prim-ministrului, care conduce partidul. Ei au procedat la fel și în fața Ministerului de Interne și a primăriei. În fața parlamentului, poliția a folosit gaze lacrimogene pentru a-i îndepărta. Sute de ofițeri de poliție au luat poziție pentru a proteja instituțiile guvernamentale. Poliția a declarat că traficul a fost blocat pe multe străzi din centrul orașului.

Secretarul general al democraților, Flamur Noka, a încheiat protestul promițând că „nesupunerea civilă” va continua. Ambasada SUA și-a avertizat cetățenii să stea departe de protest.

Statele Unite și Uniunea Europeană au îndemnat opoziția să reia dialogul cu guvernul, afirmând că violența nu va ajuta țara să se integreze în blocul celor 27 de națiuni ale UE.

AlbaniaOpozițieProteste
Comments (0)
Add Comment