Radu Marian: „Putin a recunoscut indirect ceea ce știa toată lumea. Deciziile ce țin de gaze naturale sunt politice și sunt luate de el”

Vladimir Putin vrea să se răzbune pe moldoveni pentru că au ales pacea. De acest fapt se arată convins deputatul PAS, Radu Marian, care a venit cu o reacție pe Facebook la declarațiile făcute recent de către liderul de la Kremlin privind gazele naturale livrate către Republica Moldova și contractul încheiat cu concernul rus – „Gazprom”.

Potrivit lui Marian, partea moldovenească ar fi plătit regulat și constant toate livrările de gaze naturale din partea Gazprom, inclusiv în avans.

„În schimb, partea rusă a redus volumul de livrări de gaze naturale către Republica Moldova fără explicații, ceea ce a dus la deficitul de electricitate din țara noastră. Partea rusă, după începerea războiului, a orchestrat șantajul energetic pe piața europeană, care a dus la creșteri colosale ale prețurilor de piață.”, a scris Radu Marian.

În context, deputatul PAS spune că președintele rus ar fi recunoscut „indirect ceea ce știa toată lumea” și anume că deciziile ce țin de gaze naturale sunt politice și ar fi luate de Vladimir Putin.
„Ieri, Putin a recunoscut indirect ceea ce știa toată lumea. Deciziile ce țin de gaze naturale sunt politice și sunt luate de el. La fel de politică va fi eventuala decizie de a reduce/întrerupe livrările de gaze naturale în Moldova. Dacă va face asta, Putin va arăta că vrea să se răzbune pe moldoveni și să ajute gruparea pentru hoție și război. Partea moldovenească își îndeplinește obligațiile, partea rusă – nu!”, a conchis Radu Marian.
Amintim că ieri, deputatul Partidului Comuniștilor din Moldova (PCRM), Constantin Starîș, a ținut să-i adreseze o întrebarea președintelui rus, Vladimir Putin, în cadrul forumului Valdai. Nu înainte ca să-i comunice că Chișinăul a rămas fără lumină, „aproape în totalitate”.
La rândul său, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a spus că Gazprom a cerut preț de piață în timpul negocierii contractului pentru livrarea gazelor naturale rusești pentru R. Moldova.

Ulterior, Alexei Miller, șeful gigantului rus Gazprom, l-ar fi contactat pe Putin, iar cel din urmă ar fi sugerat să se accepte condițiile părții moldovenești.

„Partea Moldovenească nu a fost de acord cu poziția Gazpromului și a insistat pe prețuri preferențiale. Gazpromul s-a încăpățânat. Apoi domnul Miller m-a contactat, mi-a zis poziția sa și a spus că consideră punctul său de vedere corect. Eu l-am rugat să meargă în întâmpinarea părții moldovenești, având în vedere posibilitățile financiare ale R. Moldova. El nu a fost tocmai de acord, dar mi-a ascultat părerea și Gazprom a mers în întâmpinare R. Moldova și a încheiat contractul potrivit condițiilor moldovenești”, a spus Vladimir Putin.

Acesta a adăugat pe final că faptul că R. Moldova are un deficit sporit de electricitate nu este treaba Moscovei.

GazpromPASRadu MarianRusiaVladimir Putin
Comments (0)
Add Comment