Râul din cel mai mare oraș din Brazilia, Sao Paulo, a devenit verde

Un râu din cel mai mare oraș din Brazilia, Sao Paulo, a devenit verde, în condițiile în care seceta severă din țară continuă. Râul Pinheiros traversează orașul Sao Paulo și este unul dintre cele mai poluate din Brazilia.

Potrivit Companiei de Mediu din statul São Paulo, perioada de secetă a redus semnificativ apa din afluenții râului Pinheiros, menținând râul cu un debit foarte scăzut și favorizând proliferarea algelor, care au provocat decolorarea în verde.

Flávio Xavier Santana, analist de sisteme: „Mirosul neplăcut a crescut de ceva vreme. Au trecut luni de când am observat un miros puternic, mai ales odată cu scăderea bruscă a temperaturii. Dacă este cald în timpul zilei și apoi temperatura scade, mirosul urât crește foarte mult după ora zece. Și săptămâna aceasta l-am observat – astăzi, ieri, l-am observat când mă uitam la râu. De multe ori văd o parte din el care este verde smarald, foarte închis.”

Brazilia se confruntă cu cea mai gravă secetă de când au început măsurătorile la nivel național, în urmă cu peste șapte decenii, 59% din teritoriul țării fiind sub presiune – o suprafață de aproximativ jumătate din cea a Statelor Unite.

Principalele râuri din bazinul Amazonului înregistrează minime istorice, iar incendiile necontrolate provocate de om au devastat zone protejate și au răspândit fum pe o suprafață vastă, prăbușind calitatea aerului.

Luni după-amiază, fumul a făcut ca Sao Paulo, o zonă metropolitană cu 21 de milioane de locuitori, să respire al doilea cel mai poluat aer din lume, după Lahore, Pakistan, conform datelor colectate de IQAir, o companie elvețiană de tehnologie a aerului.

De la începutul anului și până la 8 septembrie, Brazilia a înregistrat aproape 160 000 de incendii, cel mai rău an de după 2010.

BraziliarâuSao Paulo
Comments (0)
Add Comment