Reacția ANRE la solicitarea „Moldelectrica” privind majorarea tarifului la energia electrică: Nu va avea impact imediat asupra prețurilor

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) informează că, la 6 decembrie, operatorul sistemului de transport Î.S. „Moldelectrica” a depus cererea de aprobare a tarifului ajustat pentru serviciul de transport al energiei electrice. Iar ca urmare a informațiilor apărute astăzi în spațiul public referitor la o eventuală creștere a prețurilor de furnizare a energiei electrice, Agenția a decis să facă mai multe precizări la subiect.

Mai exact, ANRE precizează că actualmente se examinează solicitarea Moldelectrica și în acest sens a solicitat să fie prezentate date suplimentare, pentru a justifica toate costurile suportate de operator la prestarea serviciului de transport al energiei electrice.

„Serviciul de transport al energiei electrice constituie un element de cost care se include la determinarea tarifelor pentru prestarea serviciului de distribuție a energiei electrice și ulterior a prețurilor reglementate la energia electrică furnizată de furnizorii Î.C.S. „Premier Energy” S.R.L. și S.A „FEE Nord”, comunică ANRE.

Totodată, instituția menționează că după finalizarea examinării solicitării de majorare a tarifului pentru serviciul de transport al energiei electrice a Î.S. „Moldelectrica”, Agenția va informa publicul și consumatorii privind rezultatele finale, și după caz, va adopta decizia corespunzătoare.

„Precizăm că, serviciul de transport al energiei electrice este parte componentă a prețului reglementat de furnizare a energiei electrice către consumatorii finali, cu o pondere în structura totală a prețului de apr. 5-6%. O eventuală majorare a acestei componente nu va avea impact imediat asupra prețurilor la energia electrică furnizată consumatorilor finali”, mai comunică ANRE.

Amintim că, Moldelectrica a solicitat ca noul tarif pentru serviciul de transport al energiei să fie de 26,43 bani pentru un kWh, ceea ce este cu circa 82% mai mult decât actualul tarif de 14,50 bani pentru un kWh, în vigoare încă din anul 2015.

Conform Moldelectrica, necesitatea ajustării tarifului este argumentată printr-o serie de factori, precum rata inflaţiei, cursul de schimb al leului faţă de dolar, dar mai ales de creşterea volumul de consum tehnologic de energie electrică până la 3,5% din volumul transportat (164,3 milioane kWh), în timp ce în 2021 a fost de 2,56% (116,3 milioane kWh).

Tariful la energia electrică s-a redus ultima dată la începutul lunii decembrie după ce Moldova a renunțat la energia electrică cumpărată din România care se cifra la 231 euro MW/h, iar tariful pentru consumatorii casnici a ajuns la aproape 6 lei KW/h.

ANREEnergie electricăMoldelectrica
Comments (0)
Add Comment