Autoritățile de la Chișinău vor insista în continuare ca Tiraspolul să accepte ajutorul Uniunii Europene de 60 de milioane de euro. Declarația a fost făcută de premierul Dorin Recean. Potrivit oficialului, la etapă actuală, autoritățile constituționale sunt sigure că sepratiștilor nu li s-a permis să primească gaz gratuit din banii europeni.
DORIN RECEAN, prim-ministru: „Guvernul nu aranjează vreo tranzacție. Oferta Guvernului și ceea pe ce Guvernul în continuare insistă este ca cei din stânga Nistrului să accepte oferta de 60 de milioane de euro, din banii gratuiți, oferiți de Uniunea Europeană. La această etapă înțelegem că celor din stânga Nistrului nu li s-a permis să accepte această ofertă, pentru că ea vine cu condiții foarte clare. Guvernul nu aranjează vreo tranzacție. Guvernul nu validează vreo tranzacție. Ceea ce face Guvernul este unu: să permită gazului să poată să fie livrat în stânga Nistrului, pentru că acolo îngheață oamenii, astfel rămân fără energie electrică, rămân fără utilități de bază. Guvernul face doar atât și se asigură că aceste livrări corespund legislației naționale și legislației internaționale.”
Premierul a mai menționat că, în cazul în care oferta guvernului și a Uniunii Europene nu va fi acceptată, guvernul va continua să asigure livrările de gaze, fără a adăuga noi condiții. În același timp, oficialul a adăugat că acțiunile Guvernului nu sunt motivate de emoții, ci de necesitatea de a proteja viața și bunăstarea cetățenilor din stânga Nistrului, care riscă să rămână fără energie în plin sezon rece.
DORIN RECEAN, prim-ministru: „Eu aud voci și păreri care spun că trebuie să-i lăsăm să înghețe, să plătească pentru nu știu ce acolo, dar noi suntem un stat. Trebuie să acționăm nu din emoții, înțeleg această emoție de inechitate. Noi vorbim despre faptul că trebuie să ajutăm niște oameni concreți – familii, copiii și bătrânii care dacă nu ne asigurăm că livrările gaze naturale sunt reluate, atunci aceștia riscă să înghețe, să rămână fără lumină, fără apă și așa mai departe.”
Anterior, comisarul European pentru Extindere a anunțat o asistență de 60 de milioane de euro pentru regiunea transnistreană. Banii sunt pentru a acoperi necesitățile energetice ale malului stâng al Nistrului până la mijlocul lunii aprilie. Totuși, pentru a beneficia de acest ajutor, aşa-zisa administraţie a regiunii trebuie să îndeplinească mai multe condiții.