Reprezentanții a opt partide politice de opoziție, la o singură masă de discuții. Cum a fost, ce vizează și cine ar urma să se alăture platformei?

Reprezentanții a opt partide politice de opoziție s-au reunit marți, 11 octombrie, pentru a pune bazele unei platforme denumite de Partidul Socialiștilor – „Agenda comună”. Potrivit unui comunicat de presă lansat anterior de PSRM, platforma ar presupune „o fabrică de idei politice și proiecte comune: de la inițiative legislative la acțiuni comune de protest și discuții la nivel național”.

Inițiatorul primei întâlniri a fost liderul Partidului Pentru Oameni, Natură și Animale (PONA), Ion Dron. Acesta a fost și moderatul întâlnirii, fapt care a fost confirmat în cadrul emisiunii Morari.live ce se difuzează în fiecare zi de joi, la ora 21:00, la postul de televiziune N4.

Potrivit lui, numai prin dialog poate exista acea șansă de a mișca lucrurile înainte și de a le schimba pe cele care ar merge prost în Republica Moldova, „din prost în mai prost”.

„Am trimis invitații și pentru Partidul Verde Ecologist și Platforma DA. De la primii am înțeles că au fost acolo circumstanțe obiective, se prevede că la a doua rundă de discuții să vină și un reprezentant. De la Platforma DA nu am primit niciun răspuns – fie de accept sau fie de respingere a invitației. Sunt așteptați în continuare pe această platformă, numită de discuții. Platforma și denumirea a fost botezată, să-i spunem, din mers.”, a dezvăluit Ion Dron.

Mai mult, acesta a accentuat că la momentul de față, din punct de vedere al principiului, nu au fost invitați și nu vor fi invitați la masa de discuții reprezentanții Partidului Politic ȘOR.

La rândul său, liderul Partidului Popular Socialist din Moldova (PPSM), Victor Stepaniuc, spune că în opoziție există potențial pentru a propune soluții și un plan anticriză.

„Discuția abia e la început. Data viitoare o să fie discutate care sunt prioritățile de bază care le vede fiecare partid(…) Eu personal consider că în opoziție este potențial pentru a propune acest program anticriză și o echipă.”, a menționat Victor Stepaniuc.

Deloc deranjați de lipsa unei invitații de a lua parte la noua platforma par a fi reprezentanții Partidului Acasă Construim Europa (PACE), care totuși se arată deschiși să se alăture la următoarea rundă de discuții.

„Noi avem propria agendă și avem destul de multe întâlniri cu partidele extraparlamentare pe filiera noastră. Nu văd o problemă(…) În fiecare partid sunt persoane competente care trebuie de atras și de creat echipă.”, a menționat Denis Roșca, prim-vicepreședintele PACE.

Privind și analizând dintr-o altă latură cele ce se produc în politica moldovenească, analistul politic, Corneliu Ciurea, spunea că exista o șansă reală ca opoziția să se unească, însă acest lucru nu se va produce într-un timp foarte rapid.

Precizăm că la evenimentul de marți, 11 octombrie, au participat – primarul Chișinăului, Ion Ceban, liderii și deputații Parlamentului din partea Partidului Socialiștilor – Vlad Batrîncea, Adela Răileanu și Maxim Lebedinschi, ex-prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Chicu, reprezentanții PLDM – Tudor Deliu și Iulian David, reprezentanții „Congresului Civic”- Iurie Muntean, Mihail Poleanschi și Mark Tkaciuk, președintele Partidului Popular Socialist din Moldova, Victor Stepaniuc, liderul „Speranța-Nadejda”, Andrei Donică.

Totodată, cei prezenți la emisiunea Morari.live din 13 octombrie, nu au oferit detalii despre data la care ar urma să aibă loc următoare rundă de întrevedere între reprezentanții opoziției.

Corneliu CiureaDenis RoșcaIon DronMorari.livePACEPartidele de opozițiePSRMVictor Stepaniuc
Comments (0)
Add Comment