Republica Moldova a obținut finanțare sub formă de granturi și credite în valoare de peste 380 de milioane de euro în cadrul Platformei de Parteneriat pentru Moldova. Potrivit autorităților, fondurile vor fi direcționate către modernizarea infrastructurii, tranziția la o economie verde și dezvoltarea durabilă a țării. De asemenea, vor fi finanțate proiecte de energie verde, îmbunătățirea gestionării deșeurilor, modernizarea căilor ferate și reabilitarea pădurilor.
Așadar, Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Canadei au semnat un acord de împrumut în condiții preferențiale în valoare de aproximativ 79 de milioane de euro. Finanțarea va sprijini familiile vulnerabile, integrarea refugiaților ucraineni, va promova creșterea economică durabilă și va contribui la tranziția către o energie verde.
În același timp, Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Statelor Unite ale Americii au convenit asupra unui amendament în valoare peste 10 milioane de euro la acordul de asistență pentru întărirea instituțiilor democratice. De asemenea, a fost semnat un nou amendament la Acordul de asistență privind obiectivul de dezvoltare în valoare de aproximativ 23 de milioane de euro.
Un alt acord în valoare de peste 25 de milioane de euro a fost semnat cu Agenția Franceză pentru Dezvoltare. Acesta este destinat finanțării bugetului de stat pentru impulsionarea tranziției la energia verde.
Cel de-al cincilea acord a fost semnat între Guvernul Republicii Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, care ne va oferi un grant de peste 4,3 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii de gestionare a deșeurilor.
Concomitent, Ministerul Energiei, Centrul Național pentru Energie Durabilă, Ministerul de Externe al Germaniei, Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei, Uniunea Europeană și Ministerul Afacerilor Externe al Norvegiei au încheiat o înțelegere multilaterală, semnând o Intenție de Cooperare în domeniul eficienței energetice în sectorul rezidențial din Moldova. Valoarea totală a sprijinului financiar al partenerilor este de peste 20 de milioane de euro.
Cu Banca Europeană de Investiții a fost semnat un acord de asistență nerambursabilă, prin care țării noastre i se va oferi un grant al Uniunii Europene de 12 milioane de euro în cadrul proiectului de reabilitare a unei porțiuni de 128 km de cale ferată pe tronsonul Vălcineț – Ungheni – Chișinău – Căinari.
Prin acordul semnat cu Banca Europeană de Investiții, Republica Moldova va beneficia de un împrumut în condiții avantajoase în valoare de 200 de milioane de euro pentru plantarea și reabilitarea a peste 63.000 de hectare de terenuri și păduri pe soluri degradate, în următorii patru ani.
În total, aceste acorduri aduc țării 80 de milioane de euro sub formă de granturi și peste 305 milioane de euro sub formă de împrumuturi avantajoase.