Republica Moldova ar trebui să obțină o creștere economică între șapte și zece la sută ca cetățenii să simtă o majorare de salarii. Declarația a fost făcută de directorul executiv al Centrului analitic „Economica”, Marin Gospodarenco, în cadrul unei emisiuni de la postul public de televiziune. El a mai subliniat că, deși în trimestrul II salariile s-au majorat cu peste 15 la sută, acestea sunt mult mai mici decât cele din țările Uniunii Europene.
MARIN GOSPODARENCO, directorul executiv al Centrului analitic „Economica”: „Salariul în Republica Moldova, la momentul de față, mediul lunar brut este de 14 mii de lei. Asta este aproximativ 720 de euro. Dacă ne uităm la frații noștri de peste Prut, adică în România, vedem că salariul este dublu. Este 1.400 de euro. Dacă vorbim despre alte țări, de exemplu, Polonia – avem 1.700 de euro salariul mediu. Dacă vorbim despre Letonia -1.650. Germania – cea mai mare economie europeană are 4.100 salariul mediu.”
Potrivit expertului, creșterea economică pe care o avem în prezent este una nesemnificativă.
MARIN GOSPODARENCO, directorul executiv al Centrului analitic „Economica”: „Creșterea pe care o avem este una nesemnificativă – de 2,8 procente, dar poate la sfârșitul anului o să ajungem poate și la patru procente, dar este foarte dificil de prognozat aceste chestiuni. Trebuie să ai o creștere de la șapte până la 10 procente ca cetățeanul de rând să-l simtă.”
Totodată, Marin Gospodarenco s-a referit și la datoria publică a țării, despre care unii afirmă că ar fi prea mare și că sumele acumulate vor fi achitate de generații întregi.
MARIN GOSPODARENCO, directorul executiv al Centrului analitic „Economica”: „Mulți vorbesc despre datoria publică că este foarte mare. Ea este relativ mare, dar este sustenabilă, noi putem să o achităm. Adică, dacă un cetățean are un credit la bancă, are un salariu de 34 de mii și trebuie să achite la bancă 5 mii de lei – el este sustenabil? E sustenabil. La fel și datoria noastră e sustenabilă, deocamdată. Noi primim bani de la donatorii externi în condiții foarte bune, cu rate de la 0,01% până la 4% anual. Ponderea datoriei publice în PIB este de 34 procente. Conform Acordului de la Maastricht din 1992, se permite până la 60 de procente, un stat din Uniunea Europeană, să-l aibă ca pondere în PIB. Respectiv, noi suntem sustenabili. Totodată, avem și o strategie, care gestionează datoria publică.”
În același timp, expertul a menționat că, din 2014, când salariul mediu a fost 1.650 de lei, acum este de cinci mii de lei, însă acesta nu este suficient pentru a acoperi toate cheltuielile pe care le are un cetățean din Republica Moldova.