Republica Moldova importă anual sute de tone de lapte, carne, fructe și legume, susține economistul Denis Roșca, făcând referire la protestul agricultorilor. Potrivit acestuia, toată mâncarea vine din import la prețurile care doresc vânzătorii și banii se dau la producătorii agricoli străini, nu ai țării.
„Republica Moldova importă:
41 000 tone de cartofi
62 000 tone de legume
40 000 tone de carne
300 000 tone de lapte
Și multe alte categorii…
2. Agricultorii arendează terenurile sătenilor și le dau pînă la 20% din roadă (nu contează %), important este ca aceste produse hrănesc sute de mii de oameni în sate (făină, zahăr, ulei, legume, fructe). Câteva mii de agricultori hrănesc câteva sute de mii.
3. Agricultura face 12% din PIB, 45% din exporturi.
4. Apar unii “experți” care propun să li se oprească subvenționarea, deoarece au tractoare de milioane. Chiar dacă sunt in leasing.
5. Acum să facem un Exercițiu al absurdului – vom asculta invidioșii și se blochează subvenționarea:
– 2 000 000 hectare vor fi neprelucrate
– sub 1 000 000 oameni nu vor avea ce mânca din lipsa plății arendei în produse alimentare
– băncile devin proprietarii la tot – terenuri, clădiri, tehnică, livezi, sere
– exporturile se reduc la 55%
– zeci de mii de locuri pierdute (distribuitori de ingrasaminte, vinzatorii de tehnica agricola, deservirea tehnica, vinzatorii de motorina, producători de lădițe, angajați sezonieri, producători de silozuri și frigidere, zootehnice, transportatori TIR.
– toată mâncarea vine din import la prețurile care doresc vânzătorii și banii se dau la producătorii agricoli străini, nu ai țării tale.
– cheltuieli ale bugetului de stat enorme pentru a hrăni sub 1 000 000 oameni care până acum erau hrăniți de agricultorii din piață”, susține Denis Roșca.