Republica Moldova va avea acces sporit la achiziții de medicamente și echipamente medicale din Uniunea Europeană

Republica Moldova va avea acces sporit la achiziții de medicamente și echipamente medicale din Uniunea Europeană. Documentul de asociere care prevede acest lucru a fost semnat la Chișinău de ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, și comisarul European pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, Stella Kyriakides. Potrivit autorităților, acest lucru va permite țării noastre să răspundă mai rapid la crizele din domeniul sănătății.

ALA NEMERENCO, ministrul Sănătății: „Astăzi am semnat acest memorandum foarte important care ne permite să efectuăm procurări de medicamente împreună cu țări ale Uniunii Europene, care vor permite să avem un acces la acele medicamente care nu se regăsesc aici în Republica Moldova și, de asemenea, să coborâm costurile de procurare deoarece suntem o țară mică și uneori pentru companii nu există un interes de a veni la achizițiile pe care le anunțăm noi.”

La rândul său, comisarul European pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, Stella Kyriakides, a declarat că sistemul de sănătate a țării noastre trebuie să fie îmbunătățit și aliniat la standardele europene.

STELLA KYRIAKIDES, comisarul European pentru Sănătate și Siguranță Alimentară: „Avem viziuni comune ce ține de îmbunătățea standardelor sistemului de sănătate în concordanță cu cele europene. Acordul de achiziții comune UE va deveni un instrument important și util și îi va permite  Republicii Moldova să răspundă mai bine la crizele de sănătate. Semnând acest acord Moldova va beneficia de acces rapid și echitabil la medicamente și echipamente. Semnarea acestui acord este încă un pas în parcursul european al țării.”

Mecanismul de achiziție publică comună al UE, creat în 2014, permite țărilor participante să achiziționeze împreună contramăsuri medicale, asigurând în același timp acces și preț echitabil, precum și îmbunătățirea securității aprovizionării și a pregătirii pentru amenințările grave la adresa sănătății. În prezent, la acest mecanism participă 37 de țări.

MedicamenteUniunea Europeană
Comments (0)
Add Comment