Rezultatele provizorii din Germania: Partidul Angelei Merkel, cel mai slab rezultat din istorie. Un social-democrat este pe cale să preia Guvernul

Luni dimineața, după numărarea voturilor din circumscripțiile electorale, SPD e cotat la 25,7 la sută și conservatorii de la CDU/CSU la 24,1, transmite Deutsche Welle. Conservatorii de la CDU/CSU au scăzut cu 8,9 % față de 2017, ajungând la cel mai slab rezultat înregistrat de această formațiune la alegerile pentru Bundestag din ultimele decenii: 24,1 %.

Verzii sunt pe locul 3 cu 14,8 % (cu 5,9 % mai mult decât la scrutinul precedent), urmați de liberalii de la FDP cu 11,5 % (cu 0,8 % mai mult decât în 2017). Partidul populist de dreapta Alternativa pentru Germania, AfD, a scăzut cu 2,3 procente față de scrutinul precedent, obținând 10,3 %.

Candidatul SPD, Olaf Scholz, spune că țara a votat pentru schimbare și că alegătorii doresc ca el să o înlocuiască pe Angela Merkel în funcția de cancelar după 16 ani. Armin Laschet, candidatul conservatorilor, care a fost susținut de Angela Merkel, consideră că rezultatul este „neclar” și a declarat că și el dorește să devină noul cancelar al Germaniei, deși a recunoscut că partidul său a înregistrat cel mai slab scor din istorie. El exclude o coaliție cu stânga, potrivit Digi24.

Drept de vot au avut aproximativ 60,4 milioane de persoane, secțiile de votare s-au închis la ora locală 18.

Uniunea Creștin-Democrată a înregistrat o scădere-record după 16 ani în care s-a aflat la guvernare sub conducerea Angelei Merkel. Repartizarea mandatelor în Bundestag se modifică de asemenea în consecință, o influență semnificativă o va avea și rezultatul Partidului Stângii – dacă acesta va reuși sau nu să intre în parlament. Posibile sunt diferite coaliții, se așteaptă negocieri lungi și incomode de formare a noului executiv german.

O nouă mare coaliție nu este dorită nici de SPD, nici de CDU/CSU. Este posibilă deci, în premieră, o coaliție de guvernare formată din trei partide.

La alegeri au participat nu mai puțin de 47 de partide. În 299 de secții electorale la nivelul Republicii Federale, fiecare alegător a putut opta pentru un candidat direct, cu primul vot. Al doilea vot decide în ceea ce privește prezența partidelor în Bundestag.

Participarea la urne, conform infratest dimap, ar fi de 76 de procente, aproximativ similar cu alegerile din urmă cu patru ani. De data aceasta însă, și din cauza pandemiei de coronavirus, ar fi mult mai mare numărul voturilor prin corespondență.

Comments (0)
Add Comment