România ar putea cumpăra compania „Rețele Electrice de Distribuție Nord”

România ar putea cumpăra compania „Rețele Electrice de Distribuție Nord” (RED Nord) din Republica Moldova, care distribuie energiei electrică în toate localitățile din nordul țării. Declarația a fost făcută de premierul român Marcel Ciolacu în cadrul unei conferințe de presă.

Marcel Ciolacu a declarat că, în prezent, România produce mai multă energie electrică decât consumă și nu dispune de spații de stocare, lucru asupra căruia se lucrează.

Marcel Ciolacu, premierul României: „Când vom implementa aceste parcuri de stocare, unele pe sulf, unele pe apă, am vorbit și la hidro – de aceea am fost la Vidra… Toate aceste lucruri vor aduce la o echilibrare în sistem și o ieftinire majoră a prețului (la energia electrică – n. r.). Noi avem o interconectare, una dintre cele mai mari din Europa. De exemplu, avem de trei ori mai mare decât Spania. Dacă o să ne extindem și zona de Republica Moldova, lucru pe care-l facem acum – poate cumpărăm din Republica Moldova Distribuție Nord – atunci sistemul se va echilibra. Avem cel mai bun mix de energie”.

Ca răspuns, ministrul Energiei de la Chișinău, Victor Parlicov, a declarant că Guvernul este în căutare de investitori strategici pentru cele două întreprinderi și salută interesul părții române pentru acestea.

„România este țară membră a Uniunii Europene, are o experiență avansată în implementarea normelor europene în gestionarea sectorului electroenergetic. Noi deja avem o colaborare strânsă cu România și ne propunem să devenim parte a pieței energetice a Uniunii Europene către 2029, înainte de a deveni stat membru al UE, prin cuplarea piețelor de energie din Republica Moldova și România”, a adăugat acesta.

Red NordRomânia
Comments (0)
Add Comment