România cere Ucrainei să recunoască oficial că nu există „limba moldovenească”

Autoritățile române au cerut Ucrainei să recunoască inexistența așa-numitei „limbi moldovenești”, în condițiile în care numai Rusia și Ucraina sunt statele care recunosc „limba moldovenească” trecută în Constituție în 1994 de puterea pro-rusă reprezentantă atunci de Partidul Agrarienilor.

Solicitarea a fost făcută de secretarul de stat în MAE Dan Neculăescu într-o întâlnire cu adjunctul șefului Oficiului Președintelui Ucrainei, Ihor Jovkva, scrie G4Media.ro. Oficialul român a mai cerut rezolvarea problemei minorității române din Ucraina, care cere acces la învățământ în limba maternă.

Problema „limbii moldovenești” a fost jucată de toți politicienii de la Chișinău în cei peste 30 de ani de existență a statului Republica Moldova, fiind în mare parte o temă populistă. Deși pentru toată lumea este clar în Republica Moldova se vorbește limba română, „limba moldovenească” este încă înscrisă în Constituție, deși pe 5 decembrie 2013, Curtea Constituţională de la Chișinău a decis că textul Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova, care prevede că limba de stat este cea română, prevalează asupra prevederilor Constituţiei, potrivit căreia limba de stat este cea ”moldovenească”.

 

Comments (0)
Add Comment