Rusia taie gazul pentru încă o țară din Europa, pentru că nu a plătit în ruble. Anunțul Gazprom

Gazprom a anunțat încetarea exporturilor de gaz către Olanda din 31 mai, din cauza refuzului companiei locale de energie GasTerra de a trece la plata în ruble. Comunicatul operatorului olandez spune că efectuarea plăților în moneda rusă ar fi plină de riscul încălcării sancțiunilor europene. Înainte de expirarea contractului, în octombrie, olandezii contau pe furnizarea a circa 2 miliarde de metri cubi de gaz.

Lista țărilor cărora concernul rus a închis robinetul, Polonia, Bulgaria, Finlanda și acum Olanda, poate fi completată și de Danemarca. Termenul limită de plată a rublei este marți, iar consiliul de administrație al companiei de gaze Ørsted a semnalat deja că nu intenționează să plătească în cadrul schemei propuse de Moscova.

În prezent, contractul cu Gazprom reprezintă cea mai mare parte a consumului danez de gaz. Dar la Copenhaga se spune că țara este conectată cu piața europeană a gazelor.

Ministrul olandez al climatului și energiei, Rob Jetten, a declarat că decizia gigantului rusesc al gazelor nu va avea niciun efect asupra aprovizionării gospodăriilor din țară.

Comments (0)
Add Comment