„Să nu se știe nicăieri”. Cum Rusia suprimă toate informațiile despre crimele sale din Ucraina

De la începutul invaziei ruse a Ucrainei, Moscova a ales să înăbuşe toate încercările, din interior sau din exterior, de a informa populaţia rusă despre operaţiunile sale de război şi despre soarta populaţiilor atacate. Dimpotrivă, Vladimir Putin și întregul aparat de stat s-au angajat într-o propagandă bine unsă, pregătită și de neoprit: armata rusă, în cadrul unei „operațiuni speciale”, s-a angajat în „denazificarea” Ucrainei. Orice informație, orice comunicare contrară acestei linii oficiale este acum reprimată și autorul acesteia – pasibil de pedeapsă cu închisoarea.

Unele voci au reușit să se ridice în încercarea de a face auzit adevărul, cum ar fi cea a radiodifuzorului public Pervy Kanal, care săptămâna trecută, la știri, a intrat în platou cu un semn care spunea „Nu războiului, nu crede propaganda, aici te mințim”. Arestată, ea riscă până la zece ani de închisoare.

Pentru a-și justifica acțiunea în Ucraina, „puterea a jucat pe o coardă extrem de sensibilă pentru ruși”, pretinzând că luptă împotriva grupărilor naziste. Pentru că țara rămâne traumatizată de cel de-al Doilea Război Mondial și de sovieticul său „27 de milioane de morți”: „Când, în Rusia, auzim cuvântul nazist, avem o singură reacție: trebuie să distrugem asta. Este o manipulare, o minciună uriașă”.

Rețelele sociale nu sunt lăsate deoparte: un tribunal rus a interzis luni giganții Facebook și Instagram pentru „extremism”. „Instanța a dat curs unui proces intentat de prim-adjunctul procurorului general împotriva holdingului Meta Platforms Inc. referitor la interzicerea activităților sale pe teritoriul rus”, a spus instanța.

Facebook și Instagram, deținute de Meta, sunt așadar „interzise pentru activități extremiste”, a adăugat instanța într-o declarație postată pe Telegram. Această interdicție nu vizează însă aplicația de mesagerie WhatsApp, deținută tot de Meta, instanța constatând că nu a fost folosită ca mijloc de „diseminare publică a informațiilor”.

Cele două rețele sociale erau deja blocate de câteva zile, la fel și Twitter și site-urile majorității mass-media ruse încă independente. Ele sunt inaccesibile decât dacă utilizați o rețea privată virtuală (VPN).

Serviciile de securitate ruse (FSB) au cerut luni și interzicerea „imediată” a Facebook și Instagram. „Activitățile Meta sunt îndreptate împotriva Rusiei și a forțelor sale armate. Cerem interzicerea acesteia și obligația de a aplica imediat această măsură”, a declarat purtătorul de cuvânt al FSB, Igor Kovalevski, în timpul audierii, agenției de presă Interfax.

Comments (0)
Add Comment